НОВИНИ

ГЕРБ-СДС: Ще се явим на свиканите от президента консултации

герб сдс явим свиканите президента консултации
bnt avatar logo
от БНТ
12:13, 25.10.2022 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Ще се явим на свиканите от президента консултации. Може би е редно да се явим в разширен състав, защото има няколко важни теми за разговор - основната е шансовете и възможностите за сформиране на управляващо мнозинство и на правителство в рамките на този парламент, заяви в Народното събрание Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС.

Според него друга важна тема е бюджетът за 2023 година, удължаване на бюджета за 2022 година, включително и темата енергетика.

"Декларираното желание на президента да не бърза с връчването на мандатите - считам, че това е правилно. На този парламент трябва да се даде шанс, защото в противен случай опцията бързи избори би възпроизвела сегашната ситуация и ние бихме били поставени пред същите задачи, пред които сме в поставени в момента. Единствената разлика, която би се отразила в отлив на подкрепа за някои политически сили, е темата за отговорността - кой ще е виновен за неспособността на това Народно събрание да сформира управляващо мнозинство", допълни Томислав Дончев.

Във връзка с шансовете за правителство с първия мандат Дончев коментира, че аритметичният подход е неправилен, защото събирането на гласове за достигане до 121 не може да роди нормално правителство.

"Партиите - една, две, три, четири, трябва да се подредят в името на общи цели, които да преследват. Дали е възможно такова подреждане - трудно, но все още не считам, че е невъзможно. Може би най-добрият вариант е удължаване на бюджета за 2022 година до март или април, да дадем комфорт на служебното правителство да осъществява функциите си. Разговорът за пълноценен бюджет трябва да се води когато има такова правителство. Има риск дебатът за Бюджет 2023 да се превърне в предизборно мероприятие и това е един от аргументите да се бяга от такава бюджетна технология", каза още Томислав Дончев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПСЖ публикува изявление, с което опровергава „сензационните“ цифри, които печели звездата Килиан Мбапе
ПСЖ публикува изявление, с което опровергава „сензационните“ цифри, които печели звездата Килиан Мбапе
МААЕ ще инспектира два обекта в Украйна заради твърденията на Москва за подготвяна "мръсна бомба"
МААЕ ще инспектира два обекта в Украйна заради твърденията на Москва за подготвяна "мръсна бомба"