НОВИНИ

Президентът Румен Радев започва утре консултациите с ГЕРБ-СДС

Няма да бързам с консултациите и раздаването на мандатите, каза държавният глава

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
11:10, 25.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

"Каня утре на консултации първата по численост парламентарна група. Няма да бързам с консултациите и раздаването на мандатите", заяви президентът Румен Радев. Срещата с ГЕРБ-СДС е с начален час 13.00 часа.

По думите му парламентът има да свърши много работа.

"Очаквам партиите да поемат своята отговорност и да не се допуска грешката на последния парламент, когато въпросът за властта обсеби цялата дейност на Народното събрание, парламентът потъна в скандали, което обезсили неговата дейност. Особено важно е да се направи всичко възможно да се създаде необходимата среда в парламента, така че да се разгледа внимателно Законът за държавния бюджет и множеството закони, които чакат да бъдат приети", допълни Радев.

Дали е оптимист за съставянето на кабинет каза, че ще отговори след провеждането на консултациите и връчването на първия мандат. Окачестви кабинет на малцинството като трудна задача. Машинното гласуване изигра огромна роля за премахване на недействителните бюлетини и допринесе за ограничаване на корпоративния и купения вот, смята Румен Радев.

По думите му, ако се върнат хартиените бюлетини това означава драстично увеличаване на недействителния вот и "многократно поправени не знаем точно как изборни книжа и протоколи".

Вижте още в прякото включване на Александър Марков.

Относно предоставянето на военнотехническа помощ на Украйна Радев коментира, че това увеличава риска от въвличането на България във войната. Призовавам към разум и отговорност, предоставянето ще задълбочи дефицита от способностите на българската армия за дълъг период от време, в което се влошава средата за сигурност, поясни президентът.

Очерта няколко важни приоритети около бюджета за 2023 година - да няма намаляване на социални плащания, заплати и пенсии, да не се допусне увеличаване на бюджетния дефицит и да не се допусне разглеждането на бюджета да се превърне в тържище за предизборно наддаване. Според Радев е необходимо ефективно взаимодействие между правителството и Народното събрание.

Българската парламентарна политическа система върви към криза, като начинът да се излезе от нея е да се върне доверието на българските граждани в парламентаризма - това в момента означава сформиране на комисии и разглеждане приоритетно на бюджета, каза още президентът.

Румен Радев участва днес в конференция "30 години от присъединяването на България към Европейската конвенция за правата на човека". Форумът се провежда под патронажа на държавния глава.

На конференцията ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. По покана на президента Румен Радев за участие във форума в София пристига генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич.

Конференцията се организира по повод 30 години от членството на Република България в Съвета на Европа и от ратифицирането на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи и поставя акцент върху ангажираността на българските институции за защита на правата на човека и предизвикателствата пред България като страна по конвенцията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КНСБ: 2376 лв. на месец са необходими за издръжката на тричленно семейство
КНСБ: 2376 лв. на месец са необходими за издръжката на тричленно семейство
Ботев Пд поиска оставката на шефа на съдиите Виктор Кашай
Ботев Пд поиска оставката на шефа на съдиите Виктор Кашай