НОВИНИ

Енергийните експерти: Намесата в процеса на диверсификация не е желателна

bnt avatar logo
от БНТ
09:01, 25.10.2022
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

В твърденията, че служебното правителство ще попречи на диверсификацията на ядрено гориво на АЕЦ “Козлодуй”, няма никаква истина, няма такива намерения. Това заяви в студиото на “Денят започва” енергийният експерт проф. Георги Касчиев - атомен физик, работил дълго в родния АЕЦ.

“Напротив, решението, което беше прието на 13 юли, водеше до монопол на една от двете компании, които произвеждат гориво, което може да се използва в АЕЦ “Козлодуй”. Понеже един монопол или процес на диверсификация до установяване на друг монопол, това решение беше отменено. Така че аз не виждам никаква драма”, категоричен беше експертът.

По думите му “нещата продължават както е договорено, специално по договора между централата и “Уестингхаус”.

“Провеждат се необходимите анализи, докладите периодично се представят в централата и съответно, когато му дойде времето - към есента на следващата година, те ще бъдат предадени в цялост и регулатора, който ще се произнесе дали всичко е доказано и е безопасно”, опита процедурата проф. Касчиев.

За него намесата в този процес не е желателна, имайки предвид законодателната инициатива на депутати, която задължава правителството и Агенцията по ядрено регулиране да завършат този процес до края на следващата година.

“Това първо категорично е извън правомощията на Народното събрание, това е в правомощията на изпълнителната власт. И второ, това е едно фрапантно нарушение на изискванията за независимост на регулатора”, категоричен беше атомният физик.

Иван Дреновички – бивш изпълнителен директор на “Булгартрансгаз”, направи паралел с диверсификацията на газовите доставки.

“Диверсификацията изисква технологично време, а не и безплатна. В българския енергиен сектор си има установени процедури и енергийни експерти, а отделно в ЕС има изисквания за самостоятелност в тези решения. Фактът, че едно решение беше отменено по този начин, показва, че диверсификацията не се случва на хартия и не се случва с решения на Министерски съвет”, подчерта той.

Според него, благодарение на взетите мерки както в ЕС, така и у нас, се отбелязва сериозно понижение на индексовите цени, които са база да образуването на цените и в България. Наблюдава се и “запълняемост на газовите хранилища, предстои завършване на процеса на нагнетяване в хранилището, което управлява “Булгартрансгаз”, отбеляза той и допълни:

“Тоест ние виждаме един много сериозен спад на цените. Но при тази волатилност и геополитическа ситуация никой не може да предвиди дали ще продължат да падат или да се увеличават. Така или иначе на нас - в България, ни предстои период, включително идния месец, да видим нива - регулирана цена дори под тази, която е обявена от “Булгаргаз.”

България е в “добра кондиция”, но това не бива да ни успокоява, обобщи Дреновички в отговор на въпрос какво да очакваме в енергиен план през предстоящата тежка зима.

Какво още коментираха енергийните експерти вижте във видеото.

Гледайте повече теми от „Денят започва“

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама души са задържани при акция на ГДБОП срещу наркоразпространението в Стара Загора
Двама души са задържани при акция на ГДБОП срещу наркоразпространението в Стара Загора
Омбудсманът: Тази зима ще бъде трудна, трябва да има компенсации
Омбудсманът: Тази зима ще бъде трудна, трябва да има компенсации