НОВИНИ

ГЕРБ ще иска тълкуване на КС за мораториума върху концесиите на кабинета в оставка

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:09, 22.04.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
живо брифинг герб народното събрание
Слушай новината

ГЕРБ ще поиска тълкувателно решение на Конституционния съд и обявяване на днешното решение за мораториум за противоконституционно. Това съобщи на брифинг в парламента Десислава Атанасова.

От няколко часа нашата парламентарна група е многократно сезирана от Националното обединение на общините, защото има точка за назначенията в държавната администрация. Едва ли и председателят на Народното събрание Ива Митева ще може да прави назначения на лица, които са държавни служители, каза Атанасова.

Важно е също да се види положението с конкретни примери. Какво си случва с държавни предприятия с непопълнени бордове? Не могат да вземат никакви решения. Кой ще носи отговорността? Ще представим и други конкретни въпроси, свързани с това необмислено решение, заяви Маноил Манев.

Според ГЕРБ с това решение се блокира работата на цялата държава. Във всички 265 общини в България трябва да спрат назначенията на служители. Блокира се и работата в Народното събрание. Нито един експерт не може да бъде назначен или освободен. Утре сутрин ще разберат каква глупост са направили.

Жалбата се подготвя, както и молбата за тълкуване от Народното събрание, и следващата седмица ще бъде внесена.

НС наложи мораториум върху концесии и назначения, извършени от правителството в оставка

Десислава Атанасова съобщи още, че вероятно утре от ГЕРБ ще върнат мандата на президента.

По-рано днес от коалиция ГЕРБ-СДС поканиха „Има такъв народ“ за разговори относно проектокабинета. От партията на Слави Трифонов отказаха поканата.

Направихме сериозен, открит опит да призовем партиите, с които имахме намерение да водим разговори по отношение на сериозни политики и съставяне на кабинет. За съжаление, както вчера, така и днес партията "Има такъв народ" отказа да води разговори с мотива, че предизборните им ангажименти не включвали никакъв диалог с партиите на статуквото", заяви пред медиите номинираният за премиер Даниел Митов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ ще решава утре дали да върнат мандата
ГЕРБ ще решава утре дали да върнат мандата
Русия изтегля войските край границата с Украйна и започва мащабни маневри в Крим
Русия изтегля войските край границата с Украйна и започва мащабни маневри в Крим