НОВИНИ

Германия обсъжда гаранции за сигурността на Украйна след войната, заяви канцлерът Шолц

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:30, 03.07.2022
Чете се за: 02:50 мин.
По света
германия обсъжда гаранции сигурността украйна войната канцлерът шолц
Слушай новината

Германия обсъжда със съюзниците си гаранции за сигурността на Украйна за периода след края на войната, но тези гаранции няма да са като при страна членка на НАТО, заяви канцлерът Олаф Шолц.

В традиционното си лятно интервю за обществената телевизия АРД той каза, че не желае да бъде след онези политици, които "всяка седмица дават обещание, но впоследствие не изпълняват 90% от него". Така индиректно той отговори на критиките за липса на лидерство по украинската криза и механичния стил на комуникация, включително по галопиращата инфлация, спечелил му прякора "Шолцмат".

Пред АРД сега германският канцлер изрази силна тревога от последиците от поскъпването на енергията, но изтъкна, че правителството трябва да прецени ефекта от своя пакет помощи в размер на милиарди, преди да обмисля нов.

"Най-голямото предизвикателство ще бъде следващата година", посочи Олаф Шолц.

По думите му вече предприетите мерки през тази година компенсират 90 на сто от увеличението на цените за домакинствата с малки и средни доходи. В отговор на въпрос канцлерът каза, че е пазарувал едва вчера и успял вярно да изброи актуалните цени на редица стоки от първа необходимост.

Олаф Шолц отхвърли мнения, че проявява прекалена предпазливост с аргумента, че неговото правителство е реализирало рекордно повишение на минималната работна заплата и е скъсало с политиката на Берлин да не изпраща оръжие в зона на конфликт.

"Създадохме фонд от 100 милиарда евро за модернизиране на армията", подчерта германският лидер.

В отговор на въпрос Олаф Шолц припомни решение на управляващата коалиция, която отхвърли определяне на максимална скорост на магистралите с цел икономия на гориво.

Германия няма да затваря отново училища и магазини, които не са от първа необходимост, в случай, че тази година се стигне до значителен ръст в броя на заразените с COVID-19, посочи Олаф Шолц. Според него акцентът ще бъде поставен върху носенето на маски.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роджър Федерер: Надеждата ми е отново да стигна до мач на централния корт на Уимбълдън
Роджър Федерер: Надеждата ми е отново да стигна до мач на централния корт на Уимбълдън
Адриан Андреев спаси мачбол и продължава напред в Брауншвайг
Адриан Андреев спаси мачбол и продължава напред в Брауншвайг