НОВИНИ

Гешев пред БНТ: Досъдебното производство за чекмеджетата с евро и кюлчета е прекратено

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:12, 27.05.2023 (обновена)
43693
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Досъдебното производство за чекмеджетата с евро и кюлчета във вилата на Бойко Борисов е прекратено. Това потвърди първо пред БНТ главният прокурор Иван Гешев.

Той допълни, че е научил информацията от "Бивол".

"Наказателното производство е прекратено на 10 май, като към този момент главен прокурор беше Борислав Сарафов, аз се намирах в Съединените щати, във Вашингтон. Делото е на специален надзор. Дадени са указания за извършване на служебен контрол върху постановлението от Върховната касационна прокуратура. Това срутва мита за всемогъщия и силен главен прокурор", допълни Иван Гешев.

Той добави, че всички български магистрати действат според Конституцията, законите и фактите.

"В прокуратурата е изградена система за служебен контрол", каза още Иван Гешев.

Междувременно директорът на Националното следствие Борислав Сарафов каза за "По света и у нас", че няма какво да коментира. Според Иван Гешев, главният прокурор, независимо дали става дума за титуляра или за изпълняващия функциите, не може да оказва влияние при взимането на това решение.

"Делото е на специален надзор, т.е. наблюдава се от ВКП със сигурност. А вероятно и от Апелативна прокуратура - София. И че са дадени указания за извършване на служебен контрол върху постановлението от ВКП. Това го разбрах днес. Това всичко срутва мита за всемогъщия, всесилния и там, каквото беше други политически опорки, главен прокурор. Но нямам съмнения във всеки български магистрат и конкретно в този наблюдаващ прокурор. Нямам съмнения в интегритета му. Т.е.имам вяра на този човек, както и на всички български магистрати, които съм сигурен, че действат според Конституцията, законите, фактите и вътрешното си убеждение", коментира Иван Гешев.

Също днес, Гешев е разбрал, че вече е разпоредено да се извърши служебен контрол на постановлението за прекратяване на досъдебното производство.

"Аз съм сигурен, че колегите от Апелативна прокуратура - София, които наблюдават този случай, ВКП евентуално след това, ще се произнесат по основателността и подробните мотиви на това постановление. В случай че има някакви допълнителни неща да се извършват и някакви основания, предвидени в закона, постановлението ще бъде отменено и ще продължи разследването. В случай, че е правилно и законосъбразно, каквато е практиката, ще бъде потвърдено.

За "По света и у нас" от ГЕРБ заявиха, че Бойко Борисов не е уведомяван нито официално, нито чрез адвоката му за хода на това разследване.

Ясен Тодоров за разследването на главния прокурор: Извънредно законодателство, направено за конкретен човек

Иван Гешев коментира и приетия вчера на второ четене механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници, както и промяната Висшият съдебен съвет да избира и освобождава с обикновено мнозинство главния прокурор.

"Този, т.нар. закон, защото аз не искам да го квалифицирам като закон, осъществява това, което каза проф. Киров - превръща правовата държава в дрипа. Или както каза един друг конституционалист, някои може би народни представители пипат с мазни пръстчета по българската Конституция и е ясно, че този закон е противокоституционен. Ясно мога да заявя, че ще атакувам този закон в Конституционния съд в момента, в който бъде обнародван".

Вчера Иван Гешев е изпратил запитване за Конституционния съд и по друга тема, но отказа да каже каква е тя.

Вижте още и в репортажа:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Икономически ръст в Благоевградска област на фона на безработицата
Икономически ръст в Благоевградска област на фона на безработицата
Кристиан Василев и Десиславa Ангелова се класираха на финал А на скиф на европейското по гребане
Кристиан Василев и Десиславa Ангелова се класираха на финал А на скиф на европейското по гребане