НОВИНИ

Кой ще наследи Вучич в управляващата партия в Сърбия?

bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 27.05.2023 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Президентът на Сърбия Александър Вучич подаде оставка като лидер на управляващата Прогресивна партия, след като 11 години съвместяваше този пост с президентския.

След края на митинга в негова подкрепа Вучич свика среднощно заседание на Съвета по национална сигурност заради напрежението в Северно Косово между местните сърби и косовската полиция.

Повече от два часа продължи митингът в подкрепа на президента на Сърбия Александър Вучич. Активисти от неговата партия докараха в Белград граждани от всички райони в страната с организиран транспорт.

Според различни независими оценки между 2 и 3 милиона евро е струвала организацията и реализацията на митинга в Белград.

Днес в Крагуевац управляващата партия в Сърбия - Прогресивната, ще проведе свое заседание. На него нейният лидер Александър Вучич, както обяви на митинга снощи, ще подаде оставка.

"От утре ще бъда президент на всички граждани на Сърбия, а не президент на политическа партия. Тя ще се управлява от други способни хора. Това е едното нещо. Заради тази криза ние преоткриваме себе си. Сформираме движение за народа и страната си и моля Сръбската прогресивна партия да бъде крайъгълният камък на това движение", заяви Александър Вучич, президент на Сърбия.

Все още не се знае кой ще наследи Вучич в управляващата партия в Сърбия.

Може ръководството да бъде колективно от няколко от най-близките му съратници като министъра на отбраната Милош Вучевич, на финансите Синиша Мали, както и премиера на Сърбия Ана Бърнабич.

На този фон в доминираното от сърби Северно Косово имаше много сериозни инциденти. Те бяха свързани с влизането в длъжност на новите кметове, които не се признават от партията на Александър Вучич.

Заради напрежението Вучич, след митинга, свика на среднощно заседание Съвета по национална сигурност на Сърбия и нареди повишаване на нивото на готовност на армията на западната ни съседка.

Вижте още в прякото включване на Николай Кръстев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращи блокираха Е-79 край Враца заради честите катастрофи
Протестиращи блокираха Е-79 край Враца заради честите катастрофи
България загуби шанс за финалите за Купата на нациите по плажен волейбол при жените
България загуби шанс за финалите за Купата на нациите по плажен волейбол при жените