НОВИНИ

Президентът на Сърбия Александър Вучич се оттегля от ръководството на партията си

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:06, 27.05.2023
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Президентът на Сърбия Александър Вучич се оттегля от ръководството на Сръбската прогресивна партия. Това обяви самият той по време на мащабен митинг в негова подкрепа.

Според управляващите целта на инициативата под надслов "Сърбия на надеждата" е да обедини страната. Въпреки проливния дъжд в митинга се включиха стотици хиляди граждани, част от тях бяха докарани с автобуси от различни сръбски градове, а също и от Босна и Херцеговина, Черна Гора, Хърватия и Северна Македония.

Шествието в подкрепа на Вучич беше организирано в отговор на трите големи антиправителствени протеста заради двете масови убийства в началото на месеца, при които загинаха 18 души.

Според опозицията Вучич e допринесъл за разединение на обществото. Събитието съвпадна с нова криза в бившата сръбска провинция Косово, където вчера етнически сърби влязоха в сблъсъци с косовската полиция, поради което Вучич повиши степента на бойна готовност на сръбската армия.

"От утре ще бъда президент на всички граждани на Сърбия, а не президент на политическа партия. Тя ще се управлява от други способни хора. Това е едното нещо. Заради тази криза ние преоткриваме себе си. Сформираме движение за народа и страната си и моля Сръбската прогресивна партия да бъде крайъгълният камък на това движение", заяви президентът на Сърбия Александър Вучич.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Домакинът на световното по футбол за мъже до 20 години Аржентина спечели група "А"
Домакинът на световното по футбол за мъже до 20 години Аржентина спечели група "А"
Много слънчеви часове, но и много валежи през уикенда
Много слънчеви часове, но и много валежи през уикенда