НОВИНИ

Две ярки звезди на световната опера с амбициозен концерт в НДК

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
20:42, 26.05.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Още две ярки звезди на световната опера успя да привлече в своя сезон Софийската филхармония. Полското сопрано Александра Кужак и френският тенор Роберто Аланя с амбициозен концерт тази вечер в зала 1 на НДК. Същевременно това са най-обичаните от публиката арии и дуети от Джордано, Пучини, Маскани и Леонкавало.

Любовта им пламва на сцената, случайно или не по време на общо тяхно участие в "Любовен еликсир". Роберто Аланя и Александра Кужак са една от актуалните звездни оперни двойки в момента. И двамата идват от семейства, в които животът без музика е немислим. Александра реализира нещо, което за майка й е било невъзможно, световна кариера.

Александра Кужак: "Времената се смениха, отвориха се границите, имаме повече възможности да пътуваме навън, да участваме в конкурси, да се явяваме на прослушвания. Винаги сме имали прекрасни гласове в Полша, такъв пример е майка ми, получи договор да пее Царицата на нощта в Берлин и просто не ѝ дадоха паспорт. Просто ѝ казаха: Не, не може!"

Аланя често бил молен да спре да пее, защото за най-изявения певец във фамилията бил смятан чичо му. Но един поискан автограф обръща семейните представи.

Роберто Аланя: "Автографът поиска един приятел, той беше собственик на ресторанта, в който пеех тогава. Той беше по-смел от мен. Отиде при Павароти и го попита: Мога ли да получа автограф за онова момче, то е млад тенор? Много се срамувах да поискам автограф от Павароти, за мен той беше като божество, като тенор за мен той беше някаква комбинация между Бакхус и Посейдон. Гледах го с такова възхищение и за мен беше немислимо да отида при него."

Павароти дава на Аланя мечтания автограф и го кани на прослушване за неговия конкурс. Аланя не просто се явява, а печели първата награда и с това започва световната му кариера.

Когато не са на сцената двамата обичат да се събират с голямата си фамилия. Разказват ни малък щрих от обичайното им ежедневие.

Александра Кужак: "Роберто пее, а аз крещя по него да млъкне. Това е истината. Даже Малена ми каза вчера, защото аз заминавам за Ню Йорк: "Мамо, знаеш ли, татко каза О, най-накрая ще мога да пея вкъщи, защото майка ти няма да я има!". Честно нямаме друга страст, операта, музиката е нашата огромна страст."

Все пак имат още една страст - готвенето и с радост се включват в проекта "Операта готви". В него световни звезди на споделят любимите си рецепти от своята национална кухня.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Балъков: Футбол със страх не се играе
Красимир Балъков: Футбол със страх не се играе
Шампион по културизъм от Благоевград дарява паричните си премии на семейства в нужда
Шампион по културизъм от Благоевград дарява паричните си премии на семейства в нужда