НОВИНИ

Медведев: Войната в Украйна може да продължи десетилетия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:32, 26.05.2023
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Войната в Украйна може да продължи десетилетия, заяви бившият руски президент Дмитрий Медведев. Според него преговори с Украйна са невъзможни, докато на власт в Киев е президенът Зеленски. Западът сериозно подценява рисковете от ядрена война заради Украйна, изтъкна още Медведев. Той предупреди, че Москва ще нанесе превантивни удари, ако Киев получи ядрени оръжия. Поне двама цивилни са загинали и 23 са били ранени при руски ракетен удар срещу клиника в град Днепър, съобщи президентът Зеленски и определи нападението като "престъпление срещу човечеството".

Само зла държава може да воюва с медицински клиники, това е чист руски терор, написа президентът Зеленски в Туитър. Киев заяви, че нападението е тежко нарушение на Женевската конвенция, която регламентира отношението към военни и цивилни по време на война.

Украйна съобщи, че е свалила 17 ракети и 31 дрона, изстреляни от Русия през нощта. Два дрона са предизвикали експлозия в руския град Краснодар, източно от Крим, съобщи местният губернатор. Повредени са две сгради, но жертви няма.

При посещение във Виетнам бившият руски президент Дмитрий Медведев допусна, че Киев ше получи от Запада не само самолети, но и ядрено оръжие. Необратимите закони на войната предполагат в този случай превантивен ядрен удар, изтъкна Медведев. Русия вече започна договорения трансфер на тактическо ядрено оръжие в Беларус.

"Беларуската страна получи тактическа ракетна система Искандер М, способна да носи конвенционално и ядрено оръжие. Част от беларуските военновъздушни сили са преоборудвани за използване на ядрени заряди. Войниците са преминали съответното обучение", заяви Сергей Шойгу - министър на отбраната на Русия.

Вашингтон осъди тези руски действия като пореден пример за безотговорно поведение от началото на войната в Украйна.

"Използването на химическо, биологическо или ядрено оръжие в този конфликт ще има сериозни последици. Ще добавя само, че не виждаме причина да променяме нашата стратегическа ядрена доктрина или признаци, че Русия планира да използва ядрено оръжие", заяви Матю Милър - говорител на Държавния департамент на САЩ.

Руското външно министерство протестира през американски дипломати срещу изказване на съветника по националната сигурност Джейк Съливан за украинските удари срещу Русия. Той заяви, че Съединените щати не разрешават на Украйна да използва западно въоръжение за удари по руска територия, но уточни, че американската страна не признава Крим за част от Руската федерация.

Украйна публикува видео за успешен удар с плаващ скоростен дрон срещу руски военен кораб в Черно море. На 24 май Москва съобщи, че корабът Иван Пурс е отблъснал успешно нападение на три украински морски дрона по време на мисия по охрана на газопровода Турски поток, на 140 километра североизточно от Босфора.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Свиленски: БСП не се меси в работата на ВСС и е първата партия, която поиска оставката на Гешев
Георги Свиленски: БСП не се меси в работата на ВСС и е първата партия, която поиска оставката на Гешев
Вероятните мотиви за разстрела на Красимир Каменов-Къро
Вероятните мотиви за разстрела на Красимир Каменов-Къро