НОВИНИ

НС прие окончателно и без дебат механизма за контрол на главния прокурор

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
16:00, 26.05.2023 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
Политика
Слушай новината

Депутатите приеха окончателно и без дебат механизма за контрол на главния прокурор. Гласовете "за" бяха 210, като БСП не участва в гласуването. "Против" и "въздържал се" не гласува нито един депутат в залата.

Вижте и още във видеото.

Какво означава това на практика?

Ако президентът Румен Радев подпише указа за обнародване на тези поправки в НПК, в законноустановения срок текстовете влизат в сила и няма причина механизмът по отношение на Иван Гешев да не бъде приложен. По повод освобождаването на главния прокурор това ще може да става с 13 гласа от Пленума на ВСС, а шефовете на ВКС и ВАС със 17 гласа.

Промените в НПК предвиждат при сигнал за тримата големи, той да се подава към ВКС, които на случаен принцип разпределят съдия, който започва разследване срещу главния прокурор или шефовете на върховни съдилища. Избраният на случаен принцип съдия от ВКС се назначава за заместник на главния прокурор и има за задача да контролира само неговите действие.

В текстовете е записано още, че разследването срещу главния прокурор или негов заместник продължи повече от 2 години, то се избира нов. Съдията от ВКС се връща на предишната си длъжност при приключване на разследването.

Депутатите решиха още, че пленума на ВСС може да взима решения по отношение на тримата големи, като спрямо главния прокурор е нужно мнозинство от 13 гласа, а не 17, както досега. При върховните съдии мнозинството ще става със 17 гласа, като превес трябва да имат представителите на съдийската колегия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пьотр Нестеров се класира за полуфиналите на турнир по тенис в Румъния
Пьотр Нестеров се класира за полуфиналите на турнир по тенис в Румъния
Прогноза: Токът поскъпва с 3,6% от юли, парното с под 1%
Прогноза: Токът поскъпва с 3,6% от юли, парното с под 1%