НОВИНИ

Правната комисия прие механизма за разследване на главния прокурор

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
16:10, 25.05.2023 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
живо правната комисия обсъжда механизма разследване главния прокурор
Слушай новината

Правната комисия в парламента прие на второ четене механизма за разследване на главния прокурор без дебат и с пълно единодушие.

На заседанието за кратко присъства и главният прокурор Иван Гешев, който взе думата в началото и заяви, че Конституцията не трябва да се пипа с "мазни пръсти".

Становището на прокуратурата е, че готвените текстове са противоконституционни. С приетите промени се предвижда въвеждането на длъжността разследващ прокурор, който да може да проверява главния прокурор и неговите заместници.

Той може да е наказателен съдия с ранг на върховен магистрат. Предвидено е той да бъде избиран от списък от съдии, които предварително са дали съгласието си да влизат в ролята на разследващ прокурор.

Те трябва да отговарят на няколко условия, сред които минимум 12 години стаж и поне 7 години опит с наказателни дела. Въвежда се още една фигура - на прокурор, който ще контролира прокурора по разследването. Предлага се и главният прокурор да се назначава и освобождава с 13, а не със 17 гласа от ВСС.

"Това, което казах, се случи. Мисля, че това е видно за всички. Това, което ще заявя от името на българската прокуратурата е, че тя е единна и ще продължи да работи по същия начин, въпреки политическия натиск в интерес на народа и хората. Като главен прокурор ще довърша мандата и ще свърша това, за което кандидатствах - а това е всички, които са извършили престъпление, да влязат в затвора. Следващото, което ще кажа е, че не ме е страх. Няма да позволя да бъда плашен. Не я е страх магистратската общност. Последното, което ще кажа, преди да си тръгна е, че няма да участвам в него, което е предварително решено и което обслужва това, което определих като политическа мафия и което българските граждани наричат политически боклук, олигархия. Няма да позволя пипането на Конституцията с мазни пръсти. Бог да пази България!", каза Гешев.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова ще играе с рускинята Екатерина Александрова в първия кръг на "Ролан Гарос"
Виктория Томова ще играе с рускинята Екатерина Александрова в първия кръг на "Ролан Гарос"
Пьотр Нестеров е четвъртфиналист в Букурещ след победа над четвъртия поставен в схемата
Пьотр Нестеров е четвъртфиналист в Букурещ след победа над четвъртия поставен в схемата