НОВИНИ

Моделът "ротационен премиер" в Румъния - предимства и недостатъци

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:46, 26.05.2023
Чете се за: 08:25 мин.
Балкани
Слушай новината

В Румъния ротацията на правителството се отлага заради обща стачка на учителите. Размяната на премиерския пост беше договорена между либералите и социалдемократите през есента на 2021 г., когато двете партии се съгласиха да управляват заедно. Сега премиерът Николае Чука съобщи, че няма да подаде оставка, докато не бъде разрешен проблемът със заплатите на преподавателите, за сега синдикатите отхвърлят предложенията. На премиерския пост Чука трябва да бъде заменен от социалдемократа Марчел Чолаку, но в момента няма яснота кога ще стане това. Вижте повече по казуса от политическия анализатор Кристиан Първулеску.

БНТ: Проф. Първулеску, позволете да ви върна към генезиса на коалиционното правителство в Румъния. Кои бяха най-важните условия, които бяха договорени, за да може да се гарантира, че моделът на ротация да работи?

Кристиан Първулеску, политически анализатор: "В Румъния имаме много интересна формула. Тя беше наложена основно заради геополитическите условия, породени от войната в Украйна. В момента, в който тази коалиция беше създадена през ноември 2021, руското нападение над Украйна вече беше много вероятно и президентът Йоханис искаше да има политическа стабилност. Така се роди тази формула, за да се предотвратят конфликтни ситуации, породени във връзка с партията на унгарците, ако тя е в опозиция. По това време президентът Йоханис искаше да избегне подобна криза, както при предишното правителство на Национално-либералната партия със Съюза за спасение на Румъния. Така че условията за раждането на тази специална коалиция бяха международни и вътрешни. Това не е първата коалиция между двете партии - Социалдемократическата и Национално - либералната, но в този контекст и след предишната правителствена криза, беше интересно решение."

БНТ: Какви бяха правилата, установени в началото, за да се изгради доверие между двете партии, които са традиционни съперници?

Кристиан Първулеску, политически анализатор: "Ролята на президента в създаването на тази коалиция беше много активна. Президентът Йоханис беше в началото на втория си мандат, който започна през декември 2019 и се характеризира с много важната роля на президентството. Той самият успя да улесни приемането на тази идея за ротацията, защото лично той беше много заинтересован да има премиер от либералите, в конкретния случай - г-н Николае Чука. Мисля, че ирландският модел, приет през 2020 г., изигра съществена роля. В Румъния повече се обсъждаше моделът на Израел този модел е използван през 1984 г. Но нека е ясно - геополитическият момент направи възможна тази коалиция и когато геополитическата ситуация се промени, тази коалиция ще има голям проблем. Но засега това не се е случило. В момента проблемът е стачката на учителите и заради нея дискусиите за ротацията са поставени на пауза, която може да продължи седмица - две, за да може правителството да има възможност да предложи на синдикатите варианти за решение."

БНТ: Само стачката на учителите ли представлява заплаха за предаването на властта от единия премиер на другия или има и още нещо в преговорите между двете партии?

Кристиан Първулеску, политически анализатор: "В момента проблемът е стачката на учителите. Ситуацията е много сложна. Министерствата на труда и на финансите, които имат отношение към заплатите на учителите, са под контрола на социалдемократите. В началото проблемът беше предоговарянето на коалиционният протокол, но сега проблемът е стачката и правителството и премиерът трябва да намерят решение."

БНТ: Какви промени може да настъпят в разпределянето на министерските постове?

Кристиан Първулеску, политически анализатор: Първоначалният протокол беше пределно ясен - ротация на премиерския пост и на няколко министерски. Това беше договорено между партиите. Социалдемократите първоначално поеха транспорта и финансите. Но протоколът ясно казва, че в момента на ротацията тези министерства трябва да се поемат от либералите. Има натиск от страна на общественото мнение в Румъния за промяна на министерствата от 20 на 18. Това ще е проблем за Демократичния съюз на унгарците, които първоначално имаше три министерства, а сега при новото разпределение, ще има две. В момента е много трудно да се предвиди какво ще стане. От около две седмици се водят преговори, а от близо година текат разговори по темата, но няма още компромис. Либералите искат да се спази първоначалният протокол, а социалдемократите искат да получат едно от вицепремиерските места и да запазят министерството на транспорта. Това беше първата голяма криза в преговорите между партиите."

БНТ: И двете партии гледат към изборите в Румъния през следващата година. Коя партия ще се облагодетелства повече от този модел на ротация?

Кристиан Първулеску, политически анализатор: Това е много интересен въпрос. Най- голямото предимство на този модел на коалиция е запазването на политическата стабилност. А най-големият недостатък е обезсилването на опозицията, намаляването на демократичните дебати и липсата на парламентарен контрол. Това работи в полза на крайнодесните сили, с изключение на унгарската партия, тя си има специфичен електорат в Трансилвания. Поне на този етап изглежда, че Национално-либералната партия ще се облагодетелства по- малко отколкото социалдемократите от тази коалиционна формула. Въпреки това не бива да се забравя, че либералите имат премиер от 4 години - от ноември 2019 г., имат голям електорат и са първата партия на Румъния. Всичко зависи от геополитическата ситуация и от социалноикономическата ситуация в страната. Ако намерят решение, така че да спрат учителската стачка и решение за реформи на политиката на заплащане в Румъния, ще имат добри перспективи. Догодина имаме европейски избори - през юни, местни- през септември, парламентарни - през ноември и президентски - през декември."

БНТ: Моля ви да обясните каква е процедурата, след като премиерът подаде оставка.

Кристиан Първулеску, политически анализатор: Процедурата е лесна, според мен. След подаването на оставката на премиера, започва обичайна процедура, а в този случай е малко ускорена. Президентът провежда консултации с парламентарните партии, бива посочен премиер и той предлага правителство, което трябва да бъде одобрено от парламента. Процедурата ще е кратка, 2-3 дни, тъй като дискусиите се провеждат преди това. Но трябва първо учителската стачка да свърши."

Вижте още и в репортажа

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Цолов завърши 15-и в квалификацията във Формула 3 в Монако
Никола Цолов завърши 15-и в квалификацията във Формула 3 в Монако
Стойчо Стоилов харесал ляв бек от Румъния за ЦСКА
Стойчо Стоилов харесал ляв бек от Румъния за ЦСКА