НОВИНИ

Ротационен премиер - моделът вече функционира в Румъния

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:46, 22.05.2023
Чете се за: 06:02 мин.
По света
Слушай новината

В Румъния вече действа моделът на ротационен премиер. Той беше въведен преди година и половина, за да се преодолее тежка и продължителна политическа криза. Смяната на първия с втори премиер трябва да стане в следващите дни и именно това ще е ключов тест за управляващата коалиция в Румъния. Мандатът на настоящия премиер либерал Николае Чука изтича на 25 май, след което трябва да бъде назначен министър-председател от Социалдемократичеката партия, който да управлява до парламентарните избори през 2024 г. Успешен ли е този модел и ще бъде ли извършена ротацията на премиерския пост в срок?

До дни в Румъния предстои безпрецедентно за страната събитие - либералите да предадат премиерския пост на социалдемократите. Това ще се случи по силата на споразумение между двете основни румънски партии, подписано в разгара на политическа криза през 2021 г.

Ексклузивно за БНТ професорът в Университета за политически науки в Букурещ Андрей Тарану обясни как работи моделът.

"Такава ротация е доста необичайна, дори уникална в историята на Източна Европа. Тя беше създадена основно, за да бъде избегната ситуация като в България, може би и Гърция, с други думи политическа нестабилност в управлението в условията на война и постпандемична криза. Идеята беше да се постигне компромис между двете големи партии в Румъния - социалдемократите и либералите, заедно да сформират правителство, за да има стабилно управление през този период. 2024 г. ще бъде много тежка година за Румъния, защото ще има четири вида избори - европейски, местни, парламентарни и президентски избори. Затова тези две големи партии, които обикновено са в конфликт, решиха да обединят усилията си в името на стабилността", заяви проф. Андрей Тарану, Университет за политически науки - Букурещ.

Социалдемократите спечелиха парламентарните избори през 2020 г., но либералите, които останаха втори се коалираха с третата политическа сила. През 2021 г. коалицията се разпадна и вариантът беше предсрочни избори. След тежки преговори беше постигната сделка за управление чрез подялба на премиерския мандат. Така двете големи партии, от които обикновено едната е на власт, а другата - в опозиция, съставиха кабинет.

"Опитахме различни формули и достигнахме този компромис за коалиционно правителство. Направихме тази управленска коалиция, защото всички останали варианти бяха по-лоши за румънците", заяви в края на 2021 г. Флорин Къцу, лидер на Национално-либералната партия

"Вярвам, че най-важното е какво печелят румънците от това - фактът, че по този начин се слага край на политическата нестабилност, създадена от предишното дясно правителство", коментира тогава Марчел Чолаку, лидер на Социалдемократическата партия.

Преди изтичането на крайния срок за ротацията се създаде напрежение заради спор за министерства. Съгласно приетия коалиционен протокол, в средата на мандата освен министър-председателя, двете водещи партии трябва да си разменят ключови министерски ресора, като транспорт, финанси и правосъдие. Демократичният съюз на унгарците, чиято роля е на балансьор в кабинета, обаче напусна преговорите и заплаши, че може да излезе от и от управлението, ако не запази министерството на развитието.

"Някои от тези министерства са с голям бюджет, по-голям от обичайното, например министърът на транспорта разполага с такъв, и затова те са толкова желани. В други министерства, които управляват европейските фондове, може би подобно и на България, няма достатъчно добре подготвени хора за привличането на еврофондове и никой не гледа в перспектива. Така че някои министерства са желани, други - не", заяви проф. Андрей Тарану.

По план премиерът Николае Чука трябва да подаде оставка на 26 май, за да даде ход на конституционната процедура за ротацията. Стачка на учителите и нерешени въпроси за пенсиите допълнително усложняват ситуацията.

"Не знаем дали споразумението ще бъде изпълнено в срок. Вероятно ще бъде отложено, но не знаем до кога. Може би следваща седмица или в края й - никой не знае", заяви проф. Андрей Тарану.

Подобен модел на ротационно управление беше приложен с различен успех например в Израел и Република Ирландия, но работи ли в Румъния?

"Все още не знаем дали този модел е успешен, защото вероятно още в края на тази седмица ще бъдем свидетели на смяната на министър-председателя. Ако това се случи, ще видим дали е успешен експеримент, или не", заяви проф. Андрей Тарану.

Ако предаването на щафетата се провали, това би означавало предсрочни избори в Румъния.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Благоевград и наемател в спор за ползването на възрожденска къща
Община Благоевград и наемател в спор за ползването на възрожденска къща
Ръководството на Ботев Пд няма да толерира действията на феновете след мача с Локомотив Сф
Ръководството на Ботев Пд няма да толерира действията на феновете след мача с Локомотив Сф