НОВИНИ

Иван Гешев e дал обяснения в прокуратурата при пълна секретност

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:07, 22.05.2023 (обновена)
6211
Чете се за: 06:20 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Главният прокурор Иван Гешев e дал обяснения в прокуратурата при пълна секретност. Срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и номинираната от партията му за премиер Мария Габриел започнаха прокурорски проверки. Това съобщи държавното обвинение. Проверки има и срещу двама от членовете на Висшия съдебен съвет - Калина Чапкънова и Георги Кузманов. Всички проверки са по сигнали от последната седмица. Иван Гешев показа писмото, с което му е поставен ултиматум да подаде оставка, както и записания разговор с Йордан Стоев. Главният прокурор твърди, че записът бил предаден на флашка на служителка в администрацията му.

Проверката срещу Мария Габриел е по сигнал на неназовано сдружение, че без да има право е ползвала общинско жилище в София. Срещу Бойко Борисов, бивш министър и неуточнен брой други лица е подаден сигнал с твърдения за корупция и злоупотреба с власт, който също се проверява. Има и два сигнала с твърдения за закононарушения, извършени от Калина Чапкънова и Георги Кузманов.

От държавното обвинение съобщиха още, че Иван Гешев днес е дал обяснения пред прокурор по две проверки - едната е за търговия с влияние, след негови твърдения, че са му предлагани посланически постове в замяна на оставка. А другата по сигнала на шефа на Националното следствие Борислав Сарафов.

Гешев днес показа писмото, с което му е поставено условие да подаде оставка, след като се е прибрал от Съединените щати. Главният прокурор, коментира че вижда координирана атака срещу себе си и ще каже всичко на изслушването във Висшия съдебен съвет, което служебният правосъден министър е насрочил за четвъртък.

Вижте писмото:

Снимки: Иво Никодимов

"А и част от нещата, които няма да кажа сега ще поискам да бъдат чути от членовете на ВСС в хода на закрито заседание на Пленума на ВСС. И отговорно искам да заявя, че ще поискам отвод на част от тези членове на ВСС, които може би участват в това покушение срещу съдебната власт", каза Иван Гешев, главен прокурор.

Според Гешев има безпрецедентно политическо обединяване срещу прокуратурата и по думите му това е доказателство, че държавното обвинение си върши добре работата:

"Казах на предишния брифинг, че това, а и днес го повтарям е началото и се надявам да е началото на края на това, което българските граждани, а и вие медиите наричате: "завладяна държава". И края на тези, които българите наричат политически боклук. Трябва и да е ясно, че част от този заговор, според мен, надявам се да не е така, е така наречения закон "Зарков", както го нарече един политически лидер, лицето Бойко Методиев Борисов: "Крумови закони".

Гешев показа негов чат-разговор в мобилно приложение с Йордан Стоев от прокурорската колегия на ВСС, проведен след като шестима от колегията са поискали освобождаването му. Уговарят се, че в неделя, 14 май ще се видят:

"Разговорът беше доста дълъг. Той ми обясни, че всичко се подслушва, питах до ДАНС ли, той каза - сигурно си се сетил. Кой ме записва, кой не ме записва, български служби, чужди служби - аз не се притеснявам."

Гешев твърди, че вечерта след срещата, флашка със записа на разговора бил предаден на служителка от неговата администрация. Двамата разговарят за оставката на главния прокурор и условията, при която той ще я подаде.

Ето откъс от разговора:

- То и на мен не ми се казва, аз съм като вестоносец и на мен не ми се казва това, което трябва да знам.
- Защо се случи това?
- Случи се защото, това което той ми каза, казва - вика: "Така се получи, че той, истината е, че всички срещу теб са се събрали. И всъщност, той казва: Аз последен, обаче бях много натиснат, ние изпадаме в изолация. Това вече ме насочва към целесъобразност. Моята глава е целта, за да сформират правителство с ПП.
- Основният двигател е...
- Бойко?
- Банкята. Да.

В разговора Иван Гешев иска да му бъде гарантирано, че ако подаде оставка няма да бъде убит, както и гаранции, че взривът срещу него не е организиран от тези, които го атакуват през последните дни. Главният прокурор твърди, че пуснал този запис на оперативка в кабинета му пред всички негови заместници, включително и Борислав Сарафов:

"Питах го Боби, как си, добре. Ще видим дали си добре, ще видим. Би ли ми дал телефона. И му пуснах записа. Пред всички. Той каза не мога да слушам повече това, седя няколко минути и помиярско е да се записват колеги, аз му казах да, един помияр не записва. Да кажа ли на еди кой си, че е помияр, вика кажи."

Гешев потвърди, че няма намерения да подава оставка и ще изкара мандата си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьор блъсна възрастна жена на пешеходна пътека в Русе
Шофьор блъсна възрастна жена на пешеходна пътека в Русе
Сесил Каратанчева започна с победа в квалификациите на "Ролан Гарос“
Сесил Каратанчева започна с победа в квалификациите на "Ролан Гарос“