НОВИНИ

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха за ротационен премиер с втория мандат - Денков и Габриел ще се сменят на 9 месеца

bnt avatar logo
от БНТ
13:35, 22.05.2023
9523
Чете се за: 07:22 мин.
У нас
Слушай новината

Час преди от ГЕРБ-СДС да върнат изпълнен мандат на президента кандидатите за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел и на "Продължаваме промяната-Демократична България" Николай Денков дадоха брифинг в НС, на който стана ясно, че първият мандат няма да бъде изпълнен, тъй като двете политически сили са постигнали споразумение за кабинет с втория мандат с премиер на ротационен принцип.

ПП-ДБ ще предложат правителство, което може да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа, да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното членство на страната в ЕС, включително Шенген и еврозоната, да реализира цялостна съдебна реформа. Като гаранция, че това правителство ще работи поне 18 месеца с подкрепата на първата политическа сила в парламента, каза Денков.

В първите 9 месеца предложението е министър-председател да е Николай Денков, а вицепремиер и министър на външните работи да е Мария Габриел. За следващите 9 месеца - премиер да е Мария Габриел, а Денков да поеме функциите на вицепремиер. Промени в първоначалния персонален състав и структурата на МС ще се правят само със съгласието на двете страни.

Мария Габриел върна празна папка с първия мандат на президента Радев

"Ясно е, че ситуацията е изключително трудна, след 5 поредни избора и в настоящето НС имаме затруднения да съставим редовен кабинет, което създава опасност да отидем на шести поредни избори без ясен резултат. Ясно е, че трябва да се търси друго решение", каза Денков.

"Трудно е да се реализира първия мандат с подкрепа от 121 депутати, предложихме на ГЕРБ-СДС да стъпим на законодателната и управленската програма и на състава, който след това може да бъде прецизиран. Търсим парламентарна подкрепа от ГЕРБ-СДС имаме вицепремиер, който се предлага да се включи, а след това и премиер на ротационен принцип.

Мястото на Мария Габриел в един такъв кабинет е напълно ясно, тя е човекът, който може да помогне за реализиране на приоритетите в нашата управленска програма", каза още той.

Правителството с втория мандат се ангажира да реализира конституционна реформа за промени в структурата на прокуратурата и ВСС, да внесе в срок редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците, да изпълни законодателната програма и да спази приоритетите за приемане в Шенген и еврозоната, да промени Изборния кодекс, така че да се върне машинния вот и да промени състава на ЦИК, така че да се гарантира честността на вота на българските граждани, да изработи механизъм за избор на състав на регулатори с изтекъл мандат, да внесе законодателни промени за освобождаване на ръководствата на българските служби за сигурност от чуждо влияние.

"Ако по някаква причина изпълнението на управленската и законодателна програма тръгне накриво, ще си подам оставката", увери Денков и заключи: "През следващите месеци с Мария Габриел трябва да бъдем партньори в пълния политически смисъл на тази дума".

Мария Габриел от своя страна първо благодари на партиите, с които е водила разговори. "С БСП не се получи - очевидно имаме повече различия, а не сближаване. Водейки преговорите мисля, че също толкова ясно се видя, че стабилно правителство между първите две политически сили има възможност да стъпи на здрава и принципна основа", каза тя.

Благодари на лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които през последните 48 часа "с разум, а не с емоция" са очаквали да получат подкрепа на днешния документ.

"Неговият текст показва колко много отстъпки са направили всички в името но едно - България да има редовно правителство", каза тя.

Двамата с Денков са успели да изработят първия съвместен документ, на който стъпват двете коалиции. Декларацията трябва да получи подкрепата от парламентарните групи и следващите дни трябва да бъдат убедени, че това е правилният подход.

Ето текста на декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛНО-ОТГОВОРНО УПРАВЛЕНИЕ

Отчитайки, че България има нужда от стабилно правителство,
за да излезе от настоящата политическа криза;
за да отключи потенциала си за ускорено икономическо и социално развитие;
за да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа;
за да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното и активно членство на страната в Европейския съюз, включително Шенген и еврозоната,
Парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 49-ото Народно събрание ще подкрепя правителство, сформирано спазвайки следните принципи:
1. Вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство.
2. Министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел – заместник министър-председател и министър на външните работи, а за втория период от 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Николай Денков – заместник министър-председател.
3. Позициите на министър-председател и заместник министър-председател ще се изпълняват на ротационен принцип за последователни периоди от по 9 месеца. В края на всеки от тези периоди, министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласуват и ще подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместник министър-председател.
4. Правителството ще изпълнява съгласуваните законодателна и управленска програми.
5. Ще се подготвят и приемат промени в Конституцията на Република България в диалог с всички парламентарни групи, включително промени в структурата на прокуратурата и ВСС.
6. Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества.
7. Законодателната и управленската програма са приложени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защитникът на ЦСКА Брадли де Нойер е със скъсани връзки
Защитникът на ЦСКА Брадли де Нойер е със скъсани връзки
Прокуратурата: "Барселонагейт" не е на трупчета, документите се превеждат
Прокуратурата: "Барселонагейт" не е на трупчета, документите се превеждат