НОВИНИ

Мария Габриел върна празна папка с първия мандат на президента

Вера Александрова
от Вера Александрова
14:55, 22.05.2023 (обновена)
5209
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

ГЕРБ-СДС се отказаха от първия мандат. Мария Габриел спази процедурата и върна в срок папката на държавния глава. Но тя беше празна, а не както Габриел обеща при приемането ѝ пълна с имената на членовете на бъдещия ѝ кабинет.

Точно седмица след като кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел получи първия мандат за излъчване на правителство, днес тя го върна неизпълнен. Президентът Румен Радев каза, че следващите дни ще връчи втория мандат на втората по големина ПГ на ПП-ДБ.

Мария Габриел каза, че последните дни е провела интензивни разговори с политическите сили в парламента и заедно с кандидата за премиер на ПП-ДБ са на общо мнение, че страната има нужда от редовно правителство с втория мандат, което да е национално.


Мария Габриел върна празна папката с мандата и обясни.

"Папката, която връщам е празна, защото в нея и от името на ПГ на ГЕРБ-СДС, няма да допусна да има имена на хора, които не са резултат вследствие на открити и ясни разговори, на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала", каза тя на президента Радев.

Мария Габриел напомни, че от проведените разговори с партиите в парламента още на ранен етап са проличали различията с БСП. А от срещите с другите политически е станало ясно, че може да се намери мнозинство за редовно правителство. Тя даде пример с конституционното мнозинство, с което бяха приети на първо четене промените в НПК и Законът за съдебната власт, с които се въвежда механизъм за контрол на главния прокурор.

"Приветствам това конституционно мнозинство да извърши реформите, които ще позволят в България да има чувство за справедливост и да говорим за силна и антикорупционна България", каза тя.

Според Габриел разговорите в последните 48 часа са показали, че между първите две формации в парламента могат да бъдат основа за стабилно управление. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ преговаряли с разум и много взаимни отстъпки в името и на това България да има правителство с ясни цели и приоритети.

"Заедно с акад. Денков лидерите на двете формации имаме ясно виждане за това, че вторият мандат трябва да бъде национален и да търси подкрепата на това конституционно мнозинство", каза тя.

Потвърди и пред президента, че двете коалиции ще излъчват премиер и вицепремиер на ротационен принцип. Подчерта, че за нея приоритет остават българските граждани и авторитета на България.

"Всички заедно, полагайки същите конструктивни усилия, за които вярвам, че беше използван този първи проучвателен мандат, съм убедена, че съвсем скоро можем да покажем резултати. Благодаря ви от сърце!", каза тя и върна папката.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха за ротационен премиер с втория мандат - Денков и Габриел ще се сменят на 9 месеца

Снимки: БТА, БГНЕС

Президентът Румен Радев благодари на Мария Габриел за усилията ѝ да състави правителство с първия мандат в един силно фрагментиран парламент и предупреди:

"Когато първият мандат не успее всеки следващ означава още по-тежки, а понякога и трудно обясними компромиси и рискове за обществото. Пътят, по който сте се насочили, изисква много интензивна работа. И най-вече интензивна комуникация пред българското общество".

Президентът Радев призова депутатите заедно с процедурата за излъчване на правителство, да не забравят и законодателната част от своята работа.

"Да не бавят приемането на бюджета и на важните закони, защото те се очакват от българските граждани и са изключително важни за българската държава", каза Радев.

Президентът Радев ще връчи втория мандат следващите дни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Гидженов ще ръководи двубоя Нидерландия - Хърватия от финалите на U17 Евро 2023
Радослав Гидженов ще ръководи двубоя Нидерландия - Хърватия от финалите на U17 Евро 2023
Младен Кръстаич е поканил двама родени зад граница български футболисти да играят за националния отбор
Младен Кръстаич е поканил двама родени зад граница български футболисти да играят за националния отбор