НОВИНИ

Безработицата в община Макреш надхвърля 70%

bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 22.05.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

В две трети от областите в България безработицата се е увеличила през миналата година, сочи годишният отчет на Агенцията по заетостта. В област Видин делът на безработните е най-голям - над 14%. В община Макреш безработни са над 70 на сто от хората извън пенсионна възраст. От общината борят безработицата с програми за временна заетост, но казват, че в момента възможностите не са достатъчно.

В община Макреш безработните са 94. Броят им не се е променил за година, но нивото на безработица е вече различно, защото Агенцията по заетостта отчита процента на безработните спрямо преброяването на населението през 2021 година, а не според това десет години по-рано, както беше досега. Драгомир Иванов е домашен помощник и се грижи за петима възрастни. Той е сред малкото млади хора, за които има работа в общината, но и за него бъдещето е несигурно.

Налага се младите хора да разчитат на доходите на възрастните си роднини.

В Макреш работодатели са земеделски производители и общината. Над 70 на сто от хората, които могат да работят, но не са достигнали до пенсионна възраст, са с регистрация в Бюрото по труда.

"Основният работодател се явява общината, което при една пазарна икономика и при едно развито общество не е нормално. За съжаление е така и ние се стараем с програми за временна заетост, които към момента не са достатъчно, тъй като, знаете, няма и бюджет в държавата от доста време", заяви Митко Антов, кмет на Община Макреш.

Програмите за временна заетост осигуряват доход, който е минимален, но лишават хората от друга социална подкрепа, която могат да получат.

"Тези програми пред нищото са доста полезни, но за съжаление по различните закони, Закон за социалното подпомагане, Закон за заетостта и по различните агенции те се тълкуват по различен начин. След като работиш по една програма нали за заетост, ти вече имаш доходи, тогава съответния работник или безработно лице вече е заето и то не може да се възползва от останалите приоритети, които са примерно помощи за отопление, за друго социално подпомагане, за други придобивки като топъл обяд и така нататък и след като завърши програмата вече в следващия период шестмесечен, той остава практически без доходи", заяви Митко Антов, кмет на община Макреш.

Според кмета на Макреш е нужно да се обърне внимание на пограничните райони в страната. Ако има по-добри пътища, ще дойдат и фирми, които да инвестират, ще има и работа за местните хора.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един Терзич: Хубаво е да сме в тази ситуация, но още не сме шампиони
Един Терзич: Хубаво е да сме в тази ситуация, но още не сме шампиони
Олимпийски медалисти, генерали и адмирали надъхаха родните таекуондисти преди световното
Олимпийски медалисти, генерали и адмирали надъхаха родните таекуондисти преди световното