Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Вероятните мотиви за разстрела на Красимир Каменов-Къро

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:18, 26.05.2023 (обновена)
Чете се за: 09:57 мин.
У нас
Слушай новината
  • Български представител се включва в разследването на убийството;
  • През 2018 г. също в Кейптаун е убит Анжело Димов - част от подземния свят;
  • Къро нашумя с т.нар. "златен гьол" на ГКПП "Капитан Андреево";

Българските служби събират цялата оперативна информация, свързана с убийството на Красимир Каменов - Къро. Служител на МВР ще бъде допуснат до мястото на разстрела и ще бъде запознат с цялото разследване в Република Южна Африка. Вътрешният министър призова политиците и магистратите, които сега воюват, а преди са били приятели, също да отговорят защо и как се е стигнало до убийството.

Днес стана ясно, че килърите буквално с автомобила си са разбили вратата на двора на имението на Каменов в Кейптаун и така са влезли вътре. Интересно е, че сред жертвите е съпругата на боса, както и детегледачката на семейството. Трима от убитите са намерени вързани с белезници, а Красимир Каменов - Къро е бил вързан с кабел. Той е ползвал многобройна охрана. Източници от разследването в Южна Африка твърдят, че изпълнителите на мократа поръчка са изчакали колата с охраната, която е оставила децата на училище да се върне и са атакували преди автоматичната портална врата на двора да се затвори напълно. За момента е мистерия къде са другите от охраната, според една от версиите е възможно те да са отвлечени от килърите.

Анализатори от спецслужбите казват, че това е почерк на наркоубийства. Има сериозни данни буквално за нарковойна между български и сръбски групи, които се занимават с този бизнес в Република Южна Африка. И тази война през годините е взимала своите жертви и от двете страни. Тук можем да припомним както убийството на Анжело Димов, така и това на черногореца и основна фигура в една от сръбските наркобанди Джордже Михалевич. Любопитен факт е, че Михалевич беше съпруг на Наталия Гуркова. Не трябва да подценяваме, обаче факта, че враговете на Къро са много и от най-различни сфери на престъпния свят.

В изявление пред медиите служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев съобщи, че веднага след първите информации за убийството на Красимир Каменов МВР е влязло в контакт с властите в Република Южна Африка.

"Имаме уверения, че ще бъде допуснат наш представител, който да се запознае на място със ситуация и с хода на разследването. Имаме уверение, че ще успеем да получим цялата налична информация, касаеща това разследване", заяви Иван Демерджиев, служебен вцепремиер и министър на вътрешните работи.

Демерджиев: Наш представител ще бъде допуснат в РЮА заради убийството на Къро

През февруари 2018 г. при подобни обстоятелства, но в друг скъп квартал на Кейптаун "Бергвлиет" са убити Анжело Димов и съпругата му Незабравка Пеева, тогава куршумите изстреляни от килърите застигат и кучето на семейството. Димов също е част от ъндърграунда и дори подсъдим за измами с кредитни карти. При обиск през 2013 г. в дома му е открито копие на личната карта на Красимр Каменов - Къро.

"Ние правим и ще направим всичко възможно връзките между тези събития, както и връзките между предходни събития и настъпилото сега убийство. Като в тази връзка сме предприели всички необходими действия, обединили сме усилията на всички служби. Цялата оперативна информация", каза Демерджиев.

За разлика от Анжело Димов, за който се знае, че се занимавал изцяло с криминален бизнес, измами с кредитни карти и трафик на кокаин, Каменов има и официален бизнес, макар и на ръба на закона. През последните години той нашумя с това, че държи монопола върху т.нар. "златен гьол" и фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево".

"За да получи правото да управлява този естествен монопол, той неминуемо трябва да корумпира държавни служители. В този ред на мисли той има знания за корупцията в България и очевидно, че е станал неудобен, тъй като стана прекалено видим последните дни. Помните главния прокурор го обяви като един от заговорниците за неговото сваляне", каза Йово Николов, журналист ат "Капитал".

"Политиците и магистратите, които днес воюват отскоро, когато бяха приятели и не воюваха помежду си, имаха един общ враг. Този враг в последно време най-ясно изразен се казваше точно Красимир Каменов - Къро. Към този враг бяха насочени много усилия. Той беше обявен, междувпроче и за междудържавно издирване. Точно тези хора, мисля че дължат, днес обяснение вече не като приятели, а като врагове как и защо се стигна до убийството на този човек, посочен като техен общ враг", заяви вътрешният министър.

Къро, обаче има и много врагове, които са били негови съдружници и приятели както в силовите групировки, така и в легалния и нелегалния бизнес след разпадането на ВИС и СИК през 90-те.

Йово Николов, журналист ат "Капитал": "Той има неразбории с един бивш свой приятел. Има още много други врагове. В момента текат едни процеси за овладяване на някои негови фирми, така че мотивите могат да бъдат най-различни."

Български престъпни схеми ли стоят зад убийството на Красимир Каменов - Къро, коментар на Тихомир Безлов

Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията: "Може да бъде обяснено с участието му в кокаинови канали в РЮА. Защо си спомняте нали примерно имаше такива подозрения, че той е информатол на Южноафриканската полиция, защото тримата българи, които ги осъдиха на 60 години с 1 тон кокаин бяха заловени, ако си спомняте 21-ва."

Оперативна информация, че Къро контролира един от големите канали за трафик на кокаин от Южна Америка, през Южна Африка към Европа има от близо 10 години. Почеркът на убийството е брутален като в нарковойна, защото е посегнато на семейството му, както и на детегледачката и един от охранителите.

След убийството на Къро: Пред БНТ говори журналист от Кейптаун, оказал се един от първите на мястото

Йово Николов, журналист ат "Капитал": "Предполагам, че поръчката е направено по-отдавна и има известно съвпадение с някои събития, които се случиха в държавата от гледна точка на политическата обстановка, промените, които се предвиждат за главния прокурор. Едно подобно убийство не може да бъде направено от днес за утре."

В службите има данни, че Красимир Каменов е навлязъл и в пазара на крипто валута, за да легализира доходите от кокаин.

Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията: "Примерно, Къро се обвинява за убийството на Ружа Игнатова. Сега възможно е там да има различни интереси."

Красимир Каменов-Къро и съпругата му са убити в дома им в Кейптаун

Според вътрешният министър усилията на всички служби да насочени към събирането и обединяването на цялата оперативна информация, която засяга действията на Каменов през последните години.

"Нашата цел е да установим връзките и причините довели до това престъпление. Да разкрием извършителите, да разкрием и евентуалните поръчители", каза Иван Демерджиев.

През последните месеци Каменов беше задочно обвинен за поръчителството на няколко убийства у нас и беше издадена Червена бюлетина на Интерпол за неговото издирване.

"МВР е уведомила властите на ЮАР къде се намира. За съжаление не беше установен и не беше задържан преди да се стигне до смъртта му", допълни Демерджиев.

Сред враговете на Къро е и Христофорос Аманатидис - Таки, друга ключова фигура в трафика на кокаин.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Медведев: Войната в Украйна може да продължи десетилетия
Медведев: Войната в Украйна може да продължи десетилетия
Седем финала за българските състезатели във втория ден на Световната купа по спортна гимнастика във Варна
Седем финала за българските състезатели във втория ден на Световната купа по спортна гимнастика във Варна