НОВИНИ

Кой е убитият в Кейптаун Красимир Каменов - Къро?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:40, 25.05.2023
8703
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Красимир Каменов, известен с прякора Къро, и съпругата му са разстреляни в Кейптаун в Република Южна Африка. Каменов се издирва с червена бюлетина на Интерпол и у нас е обвинен за убийството на полицай. Наскоро беше уличен в мащабен заговор за дискредитиране на висши магистрати, сред които главният прокурор Иван Гешев.

Вижте повече в прякото включване на Йоана Миланова

Малко преди 8:30 часа сутринта. Четири тела с огнестрелни рани са открити в къща в Кейптаун. Всички на възраст между 40 и 50 години. Двама от убитите са българският бизнесмен, издирван с червена бюлетина от Интерпол Красимир Каменов - Къро и съпругата му. Предполага се, че втората разстреляна жена е икономката им, а самоличността на другия мъж се изяснява.

До този момент официална информация от съответните власти в страната на акредитация не е получена в българското задгранично представителство, което е установило и поддържа оперативен контакт с компетентните органи и служби, съобщиха от МВнР.

Красимир Каменов-Къро и съпругата му са убити в дома им в Кейптаун

"От 2 години прокуратурата казва това, което се случва в момента е, че се връщаме в мутренските години в резултат на войната срещу съдебната власт, опитите за овладяване на съдебната власт и съзнателното рушене на институиите в интерес може би на това, на което българските граждани наричат организирана престъпност, мафия, олигархия, няма да използват по-силни думи", каза главният прокурор Иван Гешев.

Гешев за убийството на Къро: Връщаме се в мутренските времена

Името на бизнесмена Красимир Каменов е свързвано с редица знакови престъпления. През март 2022 година бившият полицай Любомир Иванов беше показно разстрелян в София. Малко след това двама мъже бяха задържани - физическия извършител и помагача.

"Основният мотив, по който се работи е неуредени финансови взаимоотношения, но става въпрос за престъпна дейност", каза Петър Петров - СДВР.

"Работим по различни версии, но конкретно поръчител няма да назова", каза Петър Тодоров, главен секретар на МВР.

Красимир Каменов-Къро е обвинен в поръчителство на убийството на бившия полицай в "Лозенец"

В края на годината полицията влезе в имоти и складове, свързани с бизнесмена, известен като Къро. А през март 2023-та стана ясно, че той е задочно обвинен от прокуратурата като поръчител на убийството на бившия полицай.

"Обвинението е много аргументирано. Между впрочем, не изключвам възможността в рамките на това разследване да излязат още няколко поръчкови убийства, да излязат разкрития по още няколко поръчкови убийства от близкото и не толкова близкото минало", каза Борислав Сарафов - зам.-главен прокурор и директор на НСлС.

Няколко дни по-рано прокуратурата уличи Каменов като част от заговор, с участието и на други криминално проявени лица, както и подсъдими като Цветан Василев, в заговор за дискредитиране на висши магистрати и полицаи, включително и на главния прокурор. Тогава разследващите стигнаха до списъци с имена и записи, на които се обсъждат хора за отстраняване от работа.

В края на април той беше обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол за убийство, заплаха за убийство и изнудване. Според източници на "По света и у нас" се разследва и връзката на Къро с още убийства, в това число и на боса от ВИС Мето Илиенски.

Красимир Каменов-Къро поръчал убийството на Мето Илиенски?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се обезопасява щъркелово гнездо?
Как се обезопасява щъркелово гнездо?
Президентът на Световната федерация по водни спортове е новият Доктор хонорис кауза на НСА
Президентът на Световната федерация по водни спортове е новият Доктор хонорис кауза на НСА