НОВИНИ

Хърватският президент подкрепя България за Шенген

Александър Марков
от Александър Марков
12:11, 25.05.2023 (обновена)
Чете се за: 05:37 мин.
По света
Слушай новината

Няма никаква политическа и икономическа логика България и Румъния да са извън Шенген. Това заяви президентът Румен Радев на съвместно изявление с хърватския си колега Зоран Миланович, който е на официално посещение в България. Радев заяви, че София е покрила всички критерии още през 2011 г. Моментни хрумвания и моментни политически доводи против нашето членство подкопават самата нормативна база на ЕС, посочи той, като допълни, че на всяка среща на Съвета задава един и същи въпрос - на основание на какви писмени критерии България и Румъния са извън Шенген. Според него, това е загуба за Европа и ЕС в момент, в който се обсъждат военната мобилност и сигурност, икономическата криза и инфлацията в Европа.

Хърватският президент Миланович заяви, че страната му оказва пълна подкрепа на България, както и на Румъния, които чакат 12 години. Тези 12 години, по думите му, са “тежко лицемерие” и несправедливост. Той коментира, че две страни, едната от които Австрия, са против членството на България и че “отделни интереси и пазарене в ЕС се обясняват като голяма философия”. Според него, критериите за членство не са прозрачни, а политически. Припомни, че Хърватия е чакала седем години за членство, след като е била технически напълно готова.

“Да не се лъжем. В момента, в който България и Румъния станат членки на Шенген, транспортните връзки от Централна Европа за Солун ще станат по-бързи и вместо за Северна Европа, контейнеровозите ще пътуват за нашая регион”, допълни той.

На въпроси на БНТ дали октомври остава реалистична дата за присъединяване към Шенген и дали Хърватия би подкрепила разделянето на РСМ и Албания в преговорите с ЕС, президентът Радев заяви, че октомври месец е датата, която той лично е обсъдил с всички европейски институции и държави-членки. Напомни, че има проведени две проверки на ЕК у нас, на които България е дала отлични резултати и че няма никаква логика да бъдат възпрепятствани свободното движение на стоки и капитали. Според него, “различните поводи, облечени в аргументи за върховенството на правото, ще отпаднат”.

За евентуалното разделяне на РСМ от Албания президентът Миланович посочи, че има такава опасност, защото РСМ има определени условия които не е изпълнила и ако не го направи, няма да може да продължи заедно с Албания. Той посочи, че ако Скопие не направи конституционните промени и не впише българите в основния си закон, ще трябва да чака.

Според него е рационално това да бъде направено, доколкото в РСМ със сигурност има българи. Даде пример с хърватската Конституция, в която има записани 7 малцинства.

Президентът Румен Радев напомни, че въпросът с РСМ не опира до двустранните ни отношения, а до отношението на Скопие към европейските ценности. “Става вече въпрос за проблем на отношенията на РСМ с европейските ценности. В Копенхагенските критерии са човешките права. Постигане на равноправие на българите в тази страна чрез вписването им в Конституцията заедно с всички останали народи, изброени като държавотворни народи. Това е неотменимо европейско изискване, това са европейски ценности - това е европейски въпрос”, посочи президентът.

Двамата президенти отново остро осъдиха войната на Русия в Украйна, както от началото на конфликта.

“Войната в Украйна показа необходимостта от разширяване на нашето сътрудничество и единство, така че да постигнем по-голяма сигурност и стабилност в региона. И двете страни осъдихме остро руската агресия. Препотвърдихме нашата подкрепа за Украйна в борбата за независимост, суверенитет и териториална цялост, но растящите рискове от този конфликт ни карат да настояваме за прекратяване на кръвопролитните бойни действия, защото този конфликт увеличава рисковете - освен глобален икономически да прерасне и в глобален военен сблъсък”, посочи Румен Радев, напомняйки, че войната изтощава нашите икономики и социални системи.

Президентът Миланович повтори позицията си, че подкрепя единството на ЕС, но че
за войната в Украйна става въпрос за война, до която се е стигнало поради различни причини. Според него, сега през цялото време “повтаряме заклинания и когато някой изрази минимален скептицизъм към догмата и когато не е за война до окончателно изтребление, излиза, че е за Русия”.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светът скърби за загубата на великата Тина Търнър
Светът скърби за загубата на великата Тина Търнър
ВСС откри процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор
ВСС откри процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор