НОВИНИ

Все още не е готов съставът на кабинета с втория мандат, преговорите продължават

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:40, 25.05.2023
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Преди връчване на втория мандат за съставяне на правителство - интензивни разговори на първите две парламентарни сили. От ГЕРБ имат желание за министерски позиции. Проектокабинетът, обаче ще бъде подреден от ПП-ДБ, след което трябва да бъде одобрен и от ГЕРБ-СДС.

Подробности за преговорите вижте във включването на Милена Кирова.

Преговорите за кабинет вървят нормално и в близките дни поименният списък ще бъде обявен, каза кандидатът за премиер Николай Денков.

"Ако се бяхме договорили, щяхте да видите списъка. Изчакайте малко, до едно да са имената. Има желание от ГЕРБ за включване на още техни имена, но има правила. Този списък ще бъде излъчен от нас и трябва да бъде утвърден и от другата страна", заяви Николай Денков.

Николай Денков: ГЕРБ-СДС искат и други министерски постове

"Да, България", които са част от ДБ, няма да имат министри, но ще подкрепят правителството, стана ясно от думите на Христо Иванов. Другите формация в рамките на "Демократична България" все още не са направили официални изявления.

"Нашето предпочитание беше за формат изцяло неутрален, експертен. Няма да участваме със свои представители, но ще дадем подкрепа. Окончателното решение ще бъде взето като видим състава", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

В декларация от “Възраждане” нарекоха предатели и мутри представители на почти всички парламентарни формации и определиха бъдещия кабинет така:

"Една битка, която в последния месец се превърна в любов, а днес ще приключи и със сватба. Горчиво за политическите младоженци. Или хора като Бойко Борисов, по чудо оцелял в мутренските години в края на миналия век и добре преориентирал се към политиката. Човек, прегазвал и превземал всеки и всичко в продължение на повече от десетилетие, който и днес тук се налага да бъде пазен от НСО, защото има дебела папка със заплахи за живота му", заяви Деян Николов от "Възраждане".

Реакцията на ГЕРБ не закъсня и цялата парламентарна група напусна зала, а малко по-късно излязоха и от парламента без да коментират.

Карадайъ: Засега не участваме в съставянето на кабинета с втория мандат

Лидерът на ДПС заяви, че те не са поканени на разговори за кабинет и наблюдават процеса отстрани.

"Има едно положително нещо, което трябва да отбележим - политическата криза не решава проблемите на хората. Нека да наблюдаваме, за да видим какво ще се произведе. Всеки ден нещо се мени и случва. Когато предпоставяме процеса“, заяви Карадайъ.

От БСП казват, че няма как да подкрепят кабинета с втория мандат.

"Това е най-голямото предателство през последните 30 години и най-голямото лицемерие. ПП се появиха благодарение на вдигнатия юмрук и "Мутри вън!", а сега стана "Мутри вътре!". Няма как да подкрепим", заяви Борислав Гуцанов.

“Има такъв народ” смятат, че кабинет с втория мандат е извън рамките на здравия разум.

"Твърде сюрреалистично е това, извън рамките на морала и здравия разум е. Бойко и Кирил на ротационен принцип ли ще се арестуват? Божанков избяга да се бори с ГЕРБ, Руди Гела и той избяга, Асен Василев съсипа страната финансова и ще е министър. Как ще подкрепим партийно правителство на ПП с Асен Василев? А и Христо Иванов как ще гласува срещу мафията с мафията", заяви Тошко Йорданов.

Все още не е ясно кога президентът ще връчи втория мандат за кабинет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новата детска болница: Граждански организации настояват за създаването на Обществен съвет
Новата детска болница: Граждански организации настояват за създаването на Обществен съвет
Стойчо Младенов: Ако не се класираме за Европа, ще е голям провал
Стойчо Младенов: Ако не се класираме за Европа, ще е голям провал