НОВИНИ

ВСС откри процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:43, 25.05.2023
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Висшият съдебен съвет изслушва Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов. Спорове за пълнотата на искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор, както и по неговата редовност, белязаха началото на заседанието на ВСС. В крайна сметка магистратите решиха да гледат по същество искането.

"За" гласуваха 14 от членовете на ВСС, четирима бяха "против". Иван Гешев не участва в гласуването.

Главният прокурор поиска отвод на шестимата вносители, с мотив, че са предубедени и че върху тях е оказван политически натиск.

Вижте и още във включването на Иво Никодимов.

В началото Калина Чапкънова представи декларация, според която главният прокурор им оказва натиск.

Според думите на главния прокурор флашката със записа била предадена от името на Данчо на негова служителка?

"По този повод само ще ви кажа нещо, което е много смешно и вие сами може да го усетите - аз ще предам на една женица пред Съдебната палата една флашка, която да се занесе на главния прокурор, който да я използва, за да ме уличи мене. Това е...", коментира Йордан Стоев - член на ВСС.

Ще искате ли двете предложения да се обединят в обща процедура или да се разглеждат в две отделни процедури една след друга?

"Според мене би трябвало да се разгледат в една процедура. Това е моето мнение, но това е решение на пленума, все пак се решава с гласуване", заяви Йордан Стоев - член на ВСС.

"Процедурните въпроси са второстепенни. Мисля, че е крайно време да разкрием истината въобще за всичко случващо се и държа това да бъде в институциите, които са призвани да решават тези спорове. Една от тези институции е ВСС, днес започваме. Тук трябва да се решават въпросите - не с пресконференции, не със записи, не с чатове, не с недомлъвки", заяви Крум Зарков - служебен министър на правосъдието.

"Ще започна първо с искане за отвод на 6-те членове, които са внесли искането и подробно ще мотивирам своите основания. Беше направен опит да бъда заплашен с един запис, за да бъде потвърдено, че ще си подам оставката, на записа съм аз, но той не правен от мен", заяви Иван Гешев.

"Онова, което бих могла да каже е, че аз не се чувствам заинтересована или предубедана и нямам основание да депозирам своя отвод", отговори Калина Чапкънова.

"Искам да заявя категорично, че няма да направя такъв, тъй като той не влиза в настоящата процедура, освен това г-н Гешев се позова на една копродукция втора част, която той реализира и искам да заявя, че това е една пълна манупулация и не отговаря на обективаната истина", заяви Йордан Стоев.

"Аз също сам няма да си направя отвод, не се чувствам заинтересована да участвам", заяви Гергана Мутафова.

"Не считам, че има основание да се прави отвод, това, което коментира Гешев за моя изява, винаги съм казвал че е необходимо да се започне процедурата, но решението ми за изход от нея ше бъде в края", заяви Георги Кузманов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хърватският президент подкрепя България за Шенген
Хърватският президент подкрепя България за Шенген
Стефан Стоянов ще води Ботев Пловдив до края на сезона
Стефан Стоянов ще води Ботев Пловдив до края на сезона