НОВИНИ

Робот се включи в косенето на тревните площи в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
17:27, 25.05.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Робот се включи в косенето на тревните площи в Пловдив. Наличният ресурс от машини се оказва недостатъчен, затова от общината наемат още техника, за да може в срок да се погрижат за парковете, градините и междублоковите пространства и да сведат до минимум жалбите и сигналите от граждани.

От общинското предприятие в Пловдив, което се грижи за поддръжката на зелените площи и алеи в града, прибегнаха до услугите на робот, защото в последните дни и седмици, заради обилните валежи, тревите в големите градски части, а и междублоковите пространства значително избуяха.

Обработването на тревните площи в Пловдив е започнало още от март, но обемът за косене е много голям.

"Дори работим през официалните празници и почивните дни, за да успеем да насмогнем с окосяването на тревните площи", казва Веселин Козарев, директор на ОП „Градини и паркове“ - Пловдив.

Работната ръка не достига, затова от предприятието наемат допълнителна техника. За първи път в техните редици се включват и роботизирани машини, като тази косачка.

"Отново наемаме трактор с шредер. Имаме вече закупен един такъв с прикачен инвентар шредер и двата трактора ще работят за окосяването на т.нар. големи поляни в Тракия, които са от
порядъка на 40-50 дка, а хората, които трябва да ги поддържат, ще бъдат пренасочени в междублоковите пространства, за да сме по-ефективни", казва Веселин Козарев, директор на ОП „Градини и паркове“ - Пловдив.

С помощта на робота вече са окосени над 200 дка от градските части. За ден тази машина спестява труда за 3-4 дни на цяла бригада от работници.

"Самата машина може да коси мокра трева, трева, която е до метър и половина. Така че технологията е специализирана изцяло за косене на такъв тип площи – промишлени и трудно достъпни. Също така наклонени терени до 45 градуса, има и лебетка за над 45 градуса, така че не е проблем косенето. Един такъв робот успява да замени местата на 15 косачи и на един трактор. За около час
могат да се окосят до около 8 дка и половина, което е голям ресурс. Положителното е, че самата трева не се събира – операция, която допълнително спестява време и ресурс.

Техниката се управлява дистанционно. Опит с роботите в поддръжката на градинки, алеи и тревни площи вече имат и общините Стара Загора и Русе.

Репортаж на Николай Райшинов и Васил Кръстев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Световната федерация по водни спортове е новият Доктор хонорис кауза на НСА
Президентът на Световната федерация по водни спортове е новият Доктор хонорис кауза на НСА
ЦСКА 1948: Благодарим на всички червени сърца, които подкрепиха отбора във вчерашния финал!
ЦСКА 1948: Благодарим на всички червени сърца, които подкрепиха отбора във вчерашния финал!