НОВИНИ

В щата Илинойс няма да забраняват книги

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:17, 25.05.2023
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Слушай новината

Интересно законодателно решение в Илинойс. Това ще е първият американски щат, който напълно ограничава забраната на книги. Чака се само подписа на губернатора, който вече е изразил одобрение за документа. Предвижда се библиотеките в Илинойс да не могат да получават щатско финансиране, ако не дават достъп до всички книги. През последните години в САЩ тенденцията за забрана и цензуриране на печатни издания с определено съдържание се задълбочава.

Жителите на Палатин, на около 60 км от Чикаго, вече ще имат достъп до всякаква литература в местната библиотека. Щатът Илинойс е първият, който ще наказва публични институции, които забраняват книги. Местният Конгрес даде зелена светлина на законопроекта "ЕйчБи 2789". Според него - за да получи щатско финансиране, библиотеката ще трябва да се съобразява с Хартата на библиотечните права. А тя гласи, че материалите не бива да бъдат санкционирани заради произхода или възгледите на автора, нито заради партийно или идеологическо неодобрение. Приемането на подобен закон се налага, защото през последните години в САЩ се иска забрана за книги, печатни и учебни помагала, които засягат пол, раса и сексуална ориентация.

Снимки: БГНЕС, БНТ

Миналата година са получени 1269 молби за цензуриране или забрана на книги и учебни материали. Данните са на американската библиотечна асоциация и показват почти двойно увеличение на исканията за забрана на определени книги. Сред лидерите на движението "Правото да се чете" е щатският секретар, който е от демократическата партия.

"Важно е да изясним темата - не става дума за забрана на книги. Става дума за група хора, които принципно не са съгласни с определена гледна точка, застъпена в дадена книга, и се опитва да забранят произведението. Не мога да опиша колко опасно е това - за бъдещето на нашата демокрация, за нашите деца и внуци. Имам три момичета - да, не всяка книга е за всяко дете. Но да забраниш на хората да го прочетат, да получат друга, различна гледна точка, по същността си противоречи на свободната мисъл", каза Алекси Янулис, щатски секретар.

За изминалата година щатските библиотеки в Илинойс са получи около 62 милиона долара.

"Винаги трябва да пазим правото да се чете. С всички сили. Като библиотекар вярвам, че всеки родител трябва да има право да реши какво да четат децата му", каза Джийни Дилгър, изпълнителен директор на библиотеката в Палатин.

Срещу законопроекта са гласували всички републиканци - и в двете камари на местния Конгрес. Идеята е до децата да стигат подходящи за възрастта им книги - така те обясняват отказа да подкрепят документа.

"Не мога да бъда по-горд от нашия щат - първият в страната, който започва да преследва хора, забраняващи книги. Надяваме се, че други щати ще направят същото. Вижте какво правят съседите в Мисури. Кой би си помислил, че през 2023 г. те ще приемат закон, който ще им позволи да хвърлят в затвора и да арестуват библиотекари. Онези, които трябва да издигаме на пиедестал!", каза Алекси Янулис, щатски секретар.

Според Янулис, даването на зелена светлина на забраната за забрана на книги е гаранция за свободата на мисълта и словото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десислава Ангелова е полуфиналистка на скиф на европейското по гребане в Словения
Десислава Ангелова е полуфиналистка на скиф на европейското по гребане в Словения
Виктория Томова ще играе с рускинята Екатерина Александрова в първия кръг на "Ролан Гарос"
Виктория Томова ще играе с рускинята Екатерина Александрова в първия кръг на "Ролан Гарос"