НОВИНИ

Посетител в Руския културно-информационен център е изгонен заради несъгласие с прожекция на филма "Азовстал"

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
22:36, 26.05.2023
5637
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Посетител в Руския културно-информационен център е изгонен заради несъгласие с прожекция на филма "Азовстал". Само пред БНТ той разказва за преживяното.

Вчера вечерта Александър Стоцки е изгонен насила от Руския център в София, след като изказва несъгласие с достоверността на фактите във филма "Азовстал": Освобождението.

Александър Стоцки: Нямаше "Моля", а само "Какво правиш тук?", "Ти си предател, убиец, нацист и т.н. Те не искаха да чуят нищо. Това е проблем.

След случилото се има и наранявания. Обяснил на останалите посетители, че той също е руснак и иска да има дискусия на видяното. Посочва за пример размяната на 215 украински военнослужещи срещу 55 пленници, сред които и бившият депутат Виктор Медведчук, а във филма се казвало, че тези хора заслужават смъртно наказание.

Александър Стоцки: Хората, които показвате в този стар филм, че никой няма да излезе, а всички ще бъдат убити, вижте, те ги размениха за приближени на Путин. Една жена зад мен дори имаше сълзи в очите, а аз се питах какво се случва, но хората наистина вярват на тази пропаганда, което е най-лошото.

Той казва, че руските културно-информационни центрове се използват все повече за пропаганда, подобна на тази от съветската епоха.

Александър Стоцки: Те показват тези филми на Русия днес - това не е руската култура, а културата на Путин. Докато бях вътре в сградата се чувствах като в родната Русия. Те се опитаха да ме задържат и ме изхвърлиха от сградата, сякаш сме в Русия.

От Руския център не откликнаха на молбата ни за коментар на случилото се.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елин Топузаков: Постигнахме ценна победа в мач, в който не бяхме на най-доброто ни ниво
Елин Топузаков: Постигнахме ценна победа в мач, в който не бяхме на най-доброто ни ниво
Левски обърна Черно море и се изравни по точки с ЦСКА 1948
Левски обърна Черно море и се изравни по точки с ЦСКА 1948