НОВИНИ

Протест пред Руския център заради прожекцията на филма "Азовстал"

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
18:35, 25.05.2023 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Протест пред Руския културно-информационен център в София заради прожекцията на филма "Азовстал". Посолството на Украйна у нас реагира остро.

Украинското посолство определя събитието като открита пропаганда на войната, водена от руски дипломати на територията на държава членка на ЕС и НАТО. Дипломатическото представителство посочва, че от началото на пълномащабната военна инвазия в Украйна Русия е извършила почти 85 хиляди военни престъпления, а десетки хиляди украински граждани са били убити.

В позицията на посолството на Украйна у нас се казва, че прожекцията на филма е опит да се оправдае престъплението, агресията и окупацията на украински територии, разрушаването на украинския град Мариупол и металургичния завод "Азовстал", изопачаването на фактите за героичната защита на града, заличаването на убийствата на хиляди украински цивилни от руски военнопрестъпници, се казва в изявлението на посолството на Украйна.

Граждани се събраха пред Руския център, за да изкажат несъгласие с прожекцията на филма озаглавен "Азовстал".

Военният министър: Няма български войници в Украйна

Не са изпращани български военнослужещи в Украйна, заяви военния министър Димитър Стоянов пред парламента:

"В Украйна се води класическа война и в тази ситуация единствения орган имащ право да вземе решение за изпращане на въоръжени сили зад граница е НС, т.е. вие народните представители. По време на служебния кабинет МО никога не е имало намерение и не е предлагало на МС вземането на решение за предложение към НС за изпращане на въоръжени сили в Украйна."

Стоянов обясни още, че по линия на НАТО са били командировани 50 военнослужещи в страни на територията на Европейския съюз. В Полша те са участвали при обучение за работа с Танк Т72. Обучението е приключило през март и в момента там няма наши военнослужещи.

Вижте прякото включване на Светозар Костадинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еди Пенев: Надявам се да имам по-добър резултат на финала
Еди Пенев: Надявам се да имам по-добър резултат на финала
Бойко Борисов се яви на два разпита пред две прокуратури (ОБЗОР)
Бойко Борисов се яви на два разпита пред две прокуратури (ОБЗОР)