НОВИНИ

Пред ВСС Гешев отрече да е правил записи на колеги, магистрати и политици

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:00, 25.05.2023
Чете се за: 06:30 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Висшият съдебен съвет прие като допустимо и пълно първото предложение на шестима от прокурорската колегия за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Пред Съвета Иван Гешев заяви, че няма как да е извършил нарушение защото на 1 май, когато взрив избухна пред автомобил, в който обвинител номер едно се е возил, функциите му са изпълнявани от неговия заместник и шеф на Националното следствие Борислав Сарафов.

Гешев в становище до ВСС: Не съм нарушил служебните си задължения

Днес ВСС отказа да изслуша Сарафов и другите заместници на Гешев по сигнала, че главният прокурор е записал свой разговор с члена на Съвета Йордан Стоев. Гешев обаче отговори на всички въпроси по казуса и заяви, че не е правил записи на свои разговори нито със Стоев, нито с други магистрати, нито с политици.

Тезата на Гешев пред Висшия съдебен съвет беше, че първото искане на шестима от прокурорската колегия за прекратяването на мандата му е направено под политически натиск. И разказа, че веднага след като предложението било внесено с него е разговаряно да си подаде оставката.

"Беше направен опит да бъда заплашен с един запис, за да бъде потвърдено че ще си подам оставката, на записа съм аз, но той не e правен от мен", каза той.

Гешев предложи в закрито заседание да изнесе повече данни за политическия натиск и зависимости, служебният правосъден министър обаче контрира, че всичко трябва да е публично.

"Мисля, че е крайно време да разкрием истината въобще за всичко случващо се и държа това да бъде в институциите, които са призвани да решават тези спорове. Една от тези институции е ВСС, днес започваме. Тук трябва да се решават въпросите - не с пресконференции, не със записи, не с чатове, не с недомлъвки", каза Крум Зарков.

Според Гешев има данни за зависимости, които са пречка подписалите предложението за отстраняването му да участват дори в обсъждането на неговата допустимост.

"Искане за отвод на шестте членове, които са внесли искането и подробно ще мотивирам своите основания. Г-н Стоев заяви, че това е направено по поръчение на ГЕРБ", каза Гешев.

"Искам да заявя категорично, че няма да направя такъв, тъй като считам, че той не влиза към настоящата процедура. Освен това г-н Гешев се позова на една копродукция, втора част, която той реализира", каза Йордан Стоев, член на ВСС, прокурорска колегия.

ВСС откри процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор

Отказ да си направят отвод заявиха и Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Георги Кузманов и Светлана Бошнакова. Беше отхвърлено искането на главния прокурор вносителите да посочат кои точно правомощия той е нарушил. Предложението беше прието като допустимо. По време на заседанието на Иван Гешев му връчиха и второто искане за предсрочно освобождаване от длъжност.

"Следващият четвъртък ще имате ли заседание по същество на първото предложение, което днес определихте като допустимо и пълно?

-Следващият четвъртък по принцип ние не се произнесохме точно коя дата да определим с оглед на новото предложение", каза Боян Магдалинчев, представляващ ВСС.

Снимки: БГНЕС, БТА

Висшият съдебен съвет отказа да изслуша Борислав Сарафов и другите заместник-главни прокурори по сигнала на шефа на Националното следствие, че Иван Гешев е записал свой разговор с Йордан Стоев от прокурорската колегия. На въпросите на кадровиците отговори само главния прокурор. Той заяви, че не е записвал свои разговори. Потвърди обаче, че разпространеният запис е автентичен и предположи, че или е подслушван, или участник в разговора го е направил. Обясни, че флашка със записа е предадена на служителка в администрацията му от името на Данчо.

Йордан Стоев коментира пред БНТ сигнала на Сарафов срещу главния прокурор


"Как разбрахте от кого е направен този запис? И дали сте имал предвид, че това е г-н Стоев", попита Атанаска Дишева, член на ВСС, съдийска колегия.

"Предвид това, което ми е каза сътрудника, какво е казал, малкото име на човека, който праща това нещо, аз мога да предполагам, без да обвинявам по никакъв начин г-н Стоев", каза Иван Гешев.

"По този повод само ще ви кажа нещо, което е много смешно и вие сами може да го усетите - аз ще предам на една женица пред съдебната палата една флашка, която да се занесе на главния прокурор, който да я използва, за да ме уличи мене. Това е...", каза Йордан Стоев.

"В днешната дискусия вие успяхте ли да се ориентирате и как, кой - кого е записвал?
- Не можах да се ориентирам, честно казано. Не знам кой и това, което се чу днес не можа да се разбере кой е извършил записа", каза Боян Магдалинчев.

Изслушването приключи без решение на Висшия съдебен съвет.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еди Пенев с финал на земя на Световната купа по спортна гимнастика във Варна
Еди Пенев с финал на земя на Световната купа по спортна гимнастика във Варна
Как се обезопасява щъркелово гнездо?
Как се обезопасява щъркелово гнездо?