НОВИНИ

Йордан Стоев коментира пред БНТ сигнала на Сарафов срещу главния прокурор

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:04, 16.05.2023 (обновена)
Чете се за: 05:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Заместник главният прокурор даде главния прокурор на прокурор. Борислав Сарафов е подал сигнал в Софийската градска прокуратура срещу Иван Гешев. Директорът на Националното следствие твърди, че главният прокурор е извършил три престъпления. На свой ред пък Иван Гешев е внесъл в деловодството на Висшия съдебен съвет предложение за дисциплинарно производство срещу Борислав Сарафов.

В сигнала си Борислав Сарафов твърди, че Иван Гешев е извършил три престъпления. Шефът на Националното следствие разказва, че вчера, понеделник, в 9 часа е бил поканен на оперативка в кабинета на главния прокурор и описва, че на нея са присъствали останалите заместник главни прокурори, както и прокурорите във Върховната касационна прокуратура Сийка Милева и Ваня Стефанова. Вероятно е допуснал техническа грешка като е описал и присъствието на градския прокурор, като е посочил името Красимира Филипова, която е заместник главен прокурор, а не ръководител на СГП. Градски прокурор е г-жа Илияна Кирилова. Сарафов твърди, че от телефона си Гешев е пуснал запис на негов разговор с члена на ВСС Йордан Стоев, който бил направил по време на среща със Стоев в дома си. Днес Стоев обясни, че е потресен от този факт, тъй като познавал Гешев и не може да повярва, че главния прокурор си е позволил да наруши конституцията като направи такъв запис. Не се притеснява от разговора, защото въпреки подписа му под предложението за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, човешките отношения между двамата били добри.

"Той на мен ми се обади, разговаряхме да се видим да говорим и т.н. Това беше и нищо повече. Но не искам да коментирам, защото евентуално този сигнал ще отиде в Инспектората, доколкото разбрах. Не знам дали е отишъл и аз съм изненадан. След което съответно нали се сещате, че аз ще трябва да взема някакво отношение, тъй като ако се докаже, че това наистина е така", заяви Йордан Стоев, член на ВСС от прокурорска колегия.

В сигнала си Борислав Сарафов твърди още, че пред всички главният прокурор заявил, че има много такива записани разговори с магистрати и политици. Според Сарафов това е престъпление - незаконно записване със специално техническо средство. Второто твърдение на шефа на следствието е, че главният прокурор е извършил престъпление по служба като ползва като лична резиденция базата на прокуратурата в Боровец. А третото твърдение за престъпление - срещу правосъдието.

Според Сарафов Гешев е оказал натиск върху наблюдаващия прокурор по разследването, известно като "Барселонагейт". Йордан Стоев единствен от шестимата предложили предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор коментира защо се е подписал.

"Има конкретен сигнал, от който може да се направи конкретно предположение, че той е извършил определено нарушение. Поради което ние сме длъжни, след като е сезиран ВСС, ние сме длъжни да задействаме тази процедура, да извършим проверката и на базата на извършената проверка да кажем дали той наистина го е извършил или не", заяви Йордан Стоев, член на ВСС, прокурорска колегия.

Според Стоев прокурорската колегия и етичната комисия ще се занимават и с вчерашното изявление на главния прокурор, както по отношение на твърденията му, че върху него е имало опити за оказване на външен натиск, така и за определения, които той направи като "политически боклук".

Друг замесен в трусовете в прокуратурата Ясен Тодоров обясни, че въпросният израелски експерт е заведен до мястото на взрива пред автомобила на главния прокурор, само за да даде своето мнение с цел обективност на разследването.

"Този специалист, който беше на произшествието, изложи пред мен своето становище и аз му имам пълно доверие. Ако покаже друго експертизата, ще си подам оставката. Според становището му това устройство, не мога да му кажа името, не съм сигурен, че е това, което изтече, е било използвано за военни цели с осколки с голям поразяващ ефект", заяви Ясен Тодоров, заместник-директор на НСлС.

Тодоров показа и съобщение от 2 май на Борислав Сарафов в общ чат на Националното следствие, в което благодари на колегите си за работата им в деня на взрива. В него директорът на следствието пише също, че техните усилия са били забелязани от ръководителя на антитерористичното звено на Израел, който сравнил уменията на българските разследващи наравно с тези на израелските.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В очакване на решението на ПП-ДБ дали да подкрепят кабинет начело с Мария Габриел
В очакване на решението на ПП-ДБ дали да подкрепят кабинет начело с Мария Габриел
Манчестър Юнайтед ще играе предсезонна контрола с Олимпик Лион в Шотландия
Манчестър Юнайтед ще играе предсезонна контрола с Олимпик Лион в Шотландия