НОВИНИ

Гешев в становище до ВСС: Не съм нарушил служебните си задължения

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:09, 23.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

По първото искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор днес от ВСС публикуваха становището, което главният прокурор е изпратил в срок.

В него Иван Гешев отбелязва, че няма как да е нарушил задълженията си и да оказал някакво вмешателство в разследването на взрива пред неговия автомобил, защото на 1 май функциите на главен прокурор са били изпълнявани от Борислав Сарафов. Гешев прилага и заповедта, с която определя кой да го замества по време на неговата поредица от командировки от 25 април до 17 май.

Прокурорската колегия на ВСС поиска предсрочното освобождаване на Гешев

Становището на Гешев се опира на три основни факта - първият, че към този момент с негова заповед функциите на главен прокурор са изпълнявани от Борислав Сарафов.

Второто, че от момента на извършване на този опит за атентат Гешев има качество на пострадало лице, дори сочи, че в момента в който е прекратил командировката си и се е върнал на работа е възложил на друг зам.-главен прокурор да изпълнява функциите на главен прокурор както по отношение на това разследване, така и по други прокурорски проверки, които го касаят.

И третият - СГП официално е съобщила, че въпросният израелски експерт не е допуснат до територията, на която са извършвани действията по разследването, нито пък неговото мнение по някакъв начин е част от това разследване.

Второ предложение за отстраняване на Гешев постъпи във ВСС

В становището си Гешев отбелязва още, че дори на 1 май да е изпълнявал функциите пак няма как да извърши нарушение, тъй като след момента на взрива той автоматично става пострадало лице и като такъв не може да има служебно качество към разследването. И добавя, че по отношение на това разследване функциите на главен прокурор за възложени на една от неговите заместнички.

Гешев представя и заповед, с която възлага това на Пламена Цветанова, а в нейно отсъствие на Красимира Филипова.

Вижте текста на цялото становище на Иван Гешев ТУК

Над 70 сигнала срещу Иван Гешев са проверявани от различни институции през годините

Днес шестимата вносители на това предложение излязоха с декларация, в която заявяват, че главният прокурор осъществява натиск върху тях, като отправя внушения както за техни политически обвързаности, така и за професионалните им качества и авторитет.

В декларацията е посочено, че възникват много въпросителни, че проверката по сигнал срещу Калина Чапкънова и Георги Кузманов е възложена на Върховната касационна прокуратура, на която Иван Гешев е административен ръководител и призовават главния прокурор да излезе в отпуск до изясняването на всички обстоятелства и факти. Според тях това ще гарантира обективност и липса на риск от оказването на натиск.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марк Филипусис обяви, че напуска треньорския щаб на Стефанос Циципас
Марк Филипусис обяви, че напуска треньорския щаб на Стефанос Циципас
Денислава Глушкова отпадна на старта на турнир по тенис в Словения
Денислава Глушкова отпадна на старта на турнир по тенис в Словения