НОВИНИ

Хорът на Софийската духовна семинария ще пее за първи път на богослужението в Рим за 24 май

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:35, 23.05.2023
Чете се за: 03:12 мин.
Още
Слушай новината

За първи път момчетата от хора на Софийската духовна семинария ще пеят на богослужението в Рим за 24 май. Освен че ще се поклонят пред мощите на свети Кирил Философ и ще разгледат Вечния град, семинаристите ще използват пътуването и с образователна цел. Много от тях излизат за първи път в чужбина. По традиция всяка година българска делегация посещава Рим за празника на светите братя Кирил и Методий.

Последна репетиция на хора на Софийската семинария. Момчетата пеят стихира, посветена на светите братя Кирил и Методий. Диригент е архимандрит Мелетий, заместник-ректор на Семинарията. Той ни казва, че за първи път семинаристи ще пеят на 24 май на богослужението в Рим. То ще бъде отслужено от Западно и средноевропейския митрополит Антоний. Момчетата са поканени от българския свещеник там отец Иван, отиват с подкрепата на Министерството на културата.

"За момчетата то със сигурност е нещо вълнуващо, което ще остане за цял живот. Идеята на това пътуване е да се посетят всички храмове, свързани със съветите братя, храма Санта Мария Маджоре, където е благословена тогавашната глаголица", заяви архимандрит Мелетий.

В Рим са проповядвали апостолите Петър и Павел - там са и техните мощи. Там се пази главата на Свети Георги, както и реликви на много от мъченици за християнската вяра.

"Всичко, което сме учили, с което сме се занимавали, било с антична история, било с история на църквата, било изкуството, което знаем, Рим, Ренесанса, всички тези аспекти да бъдат преживяни", каза архимандрит Мелетий.

18-те момчета признават, че се вълнуват. И то не само дали ще изпеят песнопението добре.

"Това е първото ми излизане от България, така че напрежение има, страх, но и едно голямо очакване", заяви Нино Иванов, ученик в 10. клас.

"Тренирали сме, подготвили сме се, вече с бога мислим, че ще успеем. Много мои съученици откриват, че имат скрити таланти - едни свирят на пиано, на други инструменти, на цигулка, други откриват, че могат да пеят и така под ръководството на отците, лека-полека, се развиваме", заяви Николай Георгиев, ученик в 11. клас.

70 момчета учат в Семинарията в момента. Не са много. Тук очакват още кандидати. Защото както казва архимандрит Мелетий Семинарията дава ценности, добродетели и смисъл в живота.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стартира мащабна кампания за дигитализиране на българския спорт
Стартира мащабна кампания за дигитализиране на българския спорт
Медиите в Сърбия: Саво Милошевич е новият треньор на Левски
Медиите в Сърбия: Саво Милошевич е новият треньор на Левски