НОВИНИ

Стилияна Николова: Европейското първенство ще ми бъде един много полезен урок

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
09:03, 23.05.2023
6094
Чете се за: 04:32 мин.
Спорт
стилияна николова европейското първенство един полезен урок
Слушай новината

Мисля, че това европейско първенство ще ми бъде един много полезен урок за в бъдеще. Не съм доволна от себе си, но мисля, че и през това трябва да мине един спортист. Това каза Стилияна Николова в студиото на "Денят започва". Николова гостува в студиото на БНТ заедно с Ева Брезалиева ден след като се завърнаха от шампионата на Стария континент по художествена гимнастика в Баку. Стилияна Николова спечели бронз в многобоя, сребро на топка и бронз на лента, а Ева Брезалиева завоюва сребро на лента.

"Аз съм доста доволна от това европейско, защото на мен ми беше първо, първи дебют на такова голямо съсетзание, успях да представа по най-добрия начин и двете си съчетания, аз играх само лента и или го изигравах, и влизах на финал, или не", заяви Брезалиева, която завоюва сребърен медал на лента.

"Напрежението да играеш в България е много по-голямо, но и в чужбина хората ни подкрепят, така че всяко едно състезание е важно и трябва да се концентрираме най-добре", сподели още Брезалиева. "Състезанието си е състезание и не трябва да се влияем от това нещо", допълни Николова.

"Опитвам да се концентрирам и изолирам от виканията около мен и си минавам съчетанието по възможно най-добрия начин преди да изляза и мисля за всеки елемент", разказа бронзовата медалистка в многобоя.

"Мисля какво ми е казала треньорката елемент по елемент", обясни и Ева Брезалиева. Тя сподели, че има специален ритуал преди да излезе на килима, който ще запази за себе си.

Николова разкри, че преди е била суеверна.

"Ако днес съм играла добре, на следващия ден гледам да тръгна със същия крак с който съм тръгнала миналия ден, но преди три години си казах, че не искам да съм толкова вманиачена в това нещо, защото мисля, че пречи, имам определени неща, които правя, но се опитвам да не бъде толкова суеверна", обясни Стилияна Николова.

Журналистът от БНТ Моника Симеонова, която коментира състезанието в Баку сподели, че за да бъдеш шамипон трябва да си добър във всеки един от компонентите.

"Нашите момичета са добри във всеки един аспект. Ансамбълът спечели дългочакана титла в многобоя, Боряна Калейн злато в многобоя. Отборно затвърдихме доминацията си. На това европейско се видя една много силна България", коментира Моника Симеонова.

"Забравяме това европейско и започваме наново работа, упорит труд и тренировки за световното във Валенсия", каза Стилияна Николова.

"На световното очакваме една силна България, ще се раздават квоти за ЛОИ Париж 2024, имаме една квота в индивидуалното благодарение на Стилияна, имаме квота при ансамблите, но трябва да гоним още една квота индивидуално", обясни коментаторът на БНТ в студиото на "Денят започва".

Стилияна Николова завършва средното си образование тази година. Тя сподели, че въпреки усилените тренировки е готова за абитуриентската си вечер.

"Искам да благодаря на цялата федерация, на госпожа Илиана Раева, на нашите треньорки, на Таня Янчева, на нашия физиотерапевт, на нашия хореограф, на нашите родители", завърши Стилияна Николова.

Вижте целия разговор във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече от 300 деца в три възрастови групи участваха в третия турнир на БК Спартак София
Повече от 300 деца в три възрастови групи участваха в третия турнир на БК Спартак София
Янаки Стоилов: Няма пречка за ротация на министър-председателя, ако има политическо решение
Янаки Стоилов: Няма пречка за ротация на министър-председателя, ако има политическо решение