НОВИНИ

Второ предложение за отстраняване на Гешев постъпи във ВСС

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:26, 23.05.2023 (обновена)
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Второ искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор в рамките на 10 дни. Този път четирима от членовете на прокурорската колегия намират мотив в думите на Иван Гешев "между другото, ясно е какъв е политическият боклук в Народното събрание", които бяха изречени по време на негов брифинг на 15 май, когато главният прокурор скъса оставката си.

В становището си по първото искане пък Гешев твърди, че не е извършил нарушение, защото на 1 май функциите на главен прокурор е изпълнявал Борислав Сарафов.

Новото искане е внесено от четирима, които са подписали и първото - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов.

"Главният прокурор използва език, който считаме, че е в нарушение на Етичния кодекс на магистратите, защото никой не може да се позволи да нарича българските политици в цялост, които са избраници на българския народ – боклук. Дори да си го мислим, дори да го казваме на чашка ракия вечер, то това не е езикът, който един магистрат и то главен прокурор, може да си позволи да ползва", каза Кузманов, член на ВСС, прокурорска колегия.
Така предложенията за предсрочно прекратяване на главния прокурор вече са две, едното от 12 май и обявеното днес.

"Предходния път, когато имаш две предложения от министъра, те бяха обединени. Възможно е да се случи и сега така, но това не е задължително, може да вървят две отделни процедури, може и да се обединят, това ще е решение на Пленума", каза Георги Кузманов.

Гешев в становище до ВСС: Не съм нарушил служебните си задължения

По първото искане днес от ВСС публикуваха становището, което главният прокурор е изпратил в срок. В него Иван Гешев отбелязва, че няма как да е нарушил задълженията си и да оказал някакво вмешателство в разследването на взрива пред неговия автомобил, защото на 1 май функциите на главен прокурор са били изпълнявани от Борислав Сарафов. Гешев прилага и заповедта, с която определя кой да го замества по време на неговата поредица от командировки от 25 април до 17 май.

"Той не губи качеството си на главен прокурор, дори когато е в отпуска. Това негово изказване, че не бил на работа тогава, не виждам какво променя, защото той е главен прокурор за срока на целия си мандат, дори и вечер, когато спи вкъщи", каза Георги Кузманов.

В становището си Гешев отбелязва още, че дори на 1 май да е изпълнявал функциите пак няма как да извърши нарушение, тъй като след момента на взрива той автоматично става пострадало лице и като такъв не може да има служебно качество към разследването. И добавя, че по отношение на това разследване функциите на главен прокурор за възложени на една от неговите заместнички.

Гешев представя и заповед, с която възлага това на Пламена Цветанова, а в нейно отсъствие на Красимира Филипова. Днес шестимата вносители на това предложение излязоха с декларация, в която заявяват, че главният прокурор осъществява натиск върху тях, като отправя внушения както за техни политически обвързаности, така и за професионалните им качества и авторитет.

"Нашата цел не е на 100% отстраняването на главния прокурор. Нашата цел на колегите е установяване на обективната истина по тези казуси и Пленумът да направи преценка има ли или няма нарушение. Това е единственият способ, който законодателят е предвидил и не виждам да сме направили нещо лошо, макар че главният го приема явно твърде лично, съдейки по призовките, които получихме с колегите и за проверките, извършвани от главна прокуратура, Върховна касационна прокуратура", каза Георги Кузманов.

В декларацията е посочено, че възникват много въпросителни, че проверката по сигнал срещу Калина Чапкънова и Георги Кузманов е възложена на Върховната касационна прокуратура, на която Иван Гешев е административен ръководител и призовават главния прокурор да излезе в отпуск до изясняването на всички обстоятелства и факти. Според тях това ще гарантира обективност и липса на риск от оказването на натиск.

Цялото предложение вижте ТУК.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Желязков ще бъде приет от папа Франциск на 24 май
Росен Желязков ще бъде приет от папа Франциск на 24 май
Манчестър Юнайтед започна преговори с ПСЖ за привличането на Неймар
Манчестър Юнайтед започна преговори с ПСЖ за привличането на Неймар