НОВИНИ

Над 70 сигнала срещу Иван Гешев са проверявани от различни институции през годините

искания оставки обяснения новите подробности атентата иван гешев обзор
bnt avatar logo
от БНТ
14:22, 23.05.2023
Чете се за: 04:17 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

За периода от 2018 г. до настоящия момент срещу Иван Стоименов Гешев в качеството му на прокурор, административен ръководител на Специализирана прокуратура, заместник главен прокурор и главен прокурор на Република България са постъпили над 70 сигнала с твърдения за извършени от него нарушения и/или престъпления. Сигналите са подадени от граждани, адвокати, граждански сдружения, медии, неправителствени организации, асоциации. Отделно от това Прокуратурата на Република България многократно се е самосезирала и по публикации в средствата за масова информация с цел да се проверят изнесени данни за евентуално извършени от главния прокурор нарушения или престъпления, съобщават от ведомството.

Сигналите, депозирани в Прокуратурата на Република България, своевременно са изпращани по компетентност на Специализираната прокуратура, а след закриването й с решение на Народното събрание - на Софийската градска прокуратура (СГП), която е единствената компетентна прокуратура в страната да извършва проверки и разследвания срещу магистрати, лица с имунитет, членове на Министерски съвет. По сигналите наблюдаващите прокурори своевременно са възложили извършването на проверки на органите на Главна дирекция „Национална полиция“, ГДБОП, КПКОНПИ и др.

Ежегодно сигнали срещу Иван Гешев са подавани и/или препращани до Върховния административен съд, Софийски районен съд, Софийски градски съд, Инспектората към ВСС, Инспектората към ВКП, КПКОНПИ, Комисията за защита от дискриминация, Комисията за професионална етика и превенция на корупцията във ВСС.

Във ВСС бяха внесени и предложения от министри на правосъдието и от членове на ВСС с искане за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор, основанията за които са разисквани публично и са достояние на обществеността. Предложенията на служебния правосъден министър проф. Янаки Стоилов и на следващия правосъден министър Надежда Йорданова бяха отхвърлени от Пленума на ВСС.
Съгласно действащото законодателство не е имало и няма пречка да се води независимо разследване срещу главния прокурор. Във връзка с постъпилите сигнали и образуваните преписки Иван Гешев е давал многократно обяснения пред прокурор, ДАНС и КПКОНПИ.

В хода на извършвани проверки съобразно компетентността си прокурорите са се произнасяли по същество, както се процедира по всички останали преписки срещу български граждани. Стандартът е един и същ, независимо от служебното положение на лицето, срещу което е насочен сигналът.

Внушенията, че главният прокурор е безконтролен, безотчетен и всевластен, не отговарят на истината при положение, че той многократно се отчита. Вече трета година народните представители не изпълняват конституционното си задължение да изслушат доклада на главния прокурор за прилагането на закона и за дейността на прокуратурата и на разследващите органи. За последно народните представилите са инициирали изслушване на отчетите на главния прокурор, председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд през 2020 г. В същото време обаче Иван Гешев е изслушван пред парламентарни комисии, което доказва, че механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор съществува.

Видно от посочената статистическа информация за сигналите и извършените по тях проверки, твърденията, че главният прокурор е недосегаем е политическа теза, която е фактически и правно неоснователна, руши авторитета на прокуратурата и създава у обществото недоверие към държавните институции, казват от Прокуратурата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Лечева се срещна с медалистите от световното първенство за трансплантирани Георги Пеев и Огнян Ганчев
Весела Лечева се срещна с медалистите от световното първенство за трансплантирани Георги Пеев и Огнян Ганчев
Марк Филипусис обяви, че напуска треньорския щаб на Стефанос Циципас
Марк Филипусис обяви, че напуска треньорския щаб на Стефанос Циципас