НОВИНИ

Бойко Борисов се яви на два разпита пред две прокуратури (ОБЗОР)

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:24, 25.05.2023
Чете се за: 06:12 мин.
У нас
Слушай новината

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се яви днес на два разпита пред две прокуратури. Първият в Софийската градска прокуратура по аферата "Барселонагейт". Касае се за пране на пари и къща за над 4 млн. евро в Испания. Вторият разпит е бил свързан със заплашителното писмо срещу главния прокурор и твърденията, че му е отправено предложение за дипломатически пост в замяна на оставка. Това заяви адвокатът на Борисов, който определи двата разпита като приятна майска разходка.

Вижте повече в прякото включване на Тихомир Игнатов

Точно в 10:00 часа лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов влезе на разпит в Софийската градска прокуратура през служебния вход, аплодиран от симпатизанти и депутати от парламентарната група на партията.

- Оставете човека. Стига сте го тормозили. Докажете най-после нещо.

- Не вярваме на вашите предсказания, че съществуват някакви си "Барселонагейт".

Бойко Борисов влезе на разпит, депутати от ГЕРБ се събраха пред СГП, за да го подкрепят

Разпитът на Борисов по аферата "Барселонагейт" продължи около час. На излизане Борисов спря, за да поздрави симпатизантите си, но не пожела да коментира какви въпроси са му задавани.

"Искам само да си благодаря на хората. Няма да коментираме нищо. Отивайте в парламента да вършите работа", каза Бойко Борисов - лидер на ГЕРБ.

След това Борисов продължи към Съдебната палата, където беше разпитан във ВКП.

Бойко Борисов след разпита в СГП: Отивайте в парламента да вършите работа

От ГЕРБ определиха разпитите на Борисов и поискания имунитет на Делян Добрев като натиск срещу провеждането на съдебна реформа.

"За пореден път се претоплят спекулации и се прекарват през системата на правосъдието, за да създават шум в системата точно в момент, в който се прави правителство и се подготвя много сериозна правосъдна реформа, за нас това са индикации и то в едни и същи ден", каза Даниел Митов, ГЕРБ.

"Ние имаме ясно оформено мнозинство, което е готово да подкрепи съдебна реформа. Всичко това, което се случва е опит това мнозинство да бъде осуетено, да бъде превърнато в малцинство. И това не трябва да се позволява", каза Томислав Дончев, ГЕРБ.

Прокуратурата за разпита на Борисов: Твърденията, че става въпрос за стари сигнали не отговарят на истината

По-късно пред медиите адвокатът на Борисов Менко Менков обясни, че по аферата "Барселонагейт" лидерът на ГЕРБ е разпитан като свидетел, а въпросите са били същите като преди 3-4 години, а именно дали познава или не определени лица. По думите на Менков, единствените посещения на Борисов в Испания са били официални като премиер, кмет на София и главен секретар на МВР. Той допълни още, че преди повече от 2 години испанската прокуратура се е произнесла, че няма престъпление:

"Вероятността Борисов да стане обвиняем по това дело е нулева. Нито някога е имал каквото и да е касателство към каквито и да било имоти в Барселона, нито някога е прелитал с хеликоптер или самолет да кацне в Барселона, както се твърди в някои медии, в нечии сигнали. Няма никакво птиче да излезе от цялата работа."

снимки: БТА

Вторият разпит на Борисов не е бил за злоупотреба с власт, както обявиха по-рано от пресцентъра на прокуратурата, а за бележката със заплахи до главния прокурор Иван Гешев, уточни Менков:

"Някакво обръщение към някого затова, че някой седи на ветровито място и за Мечо Пух. Борисов няма никакви касателства към подобни неща."

На разпита Борисов е отрекъл да познава някой от шестимата членове на Прокурорската колегия към ВСС, които внесоха предложение за предсрочното освобождаване на обвинител номер едно. Също така отново е обяснил, че няма правомощия да предлага посланически постове.

"Имаше и такъв въпрос - искал ли сте оставката на г-н Гешев? Всеки може да иска оставката на всеки. Бойко Борисов не е искал оставката на Гешев. Оставката беше заявена от г-жа Габриел. Дори и да я поиска, това не е престъпно деяние. Нещата са изключително елементарни, бих казал приятелски и весели. Нашите днешни разходки бяха една приятна майска екскурзия на фона на абитуриентските балове", каза още адвокат Менко Менков.

Менков обясни, че Борисов не е бил питан за сигнала, получен в прокуратурата, че в началото на 2021 г. през границата на страната са изнесени огромни суми български левове към чужда държава с "Авиоотряд 28" и определи подобни твърдения като "изключителни нелепици".

Прокуратурата: "Барселонагейт" не е на трупчета, документите се превеждат

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест пред Руския център заради прожекцията на филма "Азовстал"
Протест пред Руския център заради прожекцията на филма "Азовстал"
Григор Димитров се класира за полуфиналите в Женева след епичен обрат срещу австралиец
Григор Димитров се класира за полуфиналите в Женева след епичен обрат срещу австралиец