НОВИНИ

"Гинес" е моят дом

Головата форма на Кристиано Роналдо с националната фланелка е постижение, което заслужава адмирации

кристиано роналдо играе поргугалия евроквалификациите босна исландия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:56, 15.10.2023
Чете се за: 06:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Кристиано Роналдо отдавна фигурира в книгата с рекордите. Даже понякога става скучно, когато трябва да се обяви или констатира, че великият португалец е покорил поредното постижение, което доскоро е било недостижимо и е имало честта да се нарича "върхово". Голове, голове, голове. Титли, купи, награди, трофеи, призове, отличия. И пак - голове, голове, голове.

Роналдо просто не иска да спира и дори "оттеглянето" му от голямата сцена на Европа по никакъв начин не може да го извади и от новините. Той продължава да бележи с огромна честота в по-скромното първенство откъм традиции, но не и откъм финансови възможности, първенство на Саудитска Арабия. Но далеч по-впечатляващото е, че КР7 не обмисля по никакъв начин да прекратява изявите си и с националната фланелка. За Португалия, която стана една от първите държави, които си обезпечиха място на еврофиналите догодина, Кристиано блести и сякаш не желае да позволи на друг да го замести поне за малко. Преди няколко дни иберийците постигнаха седмата си поредна победа в квалификациите - 3:2 над Словакия, като два от головете бяха дело именно на петкратния носител на Златната топка. Защо ви разказвам това - откакто е навършил 30 години, стрелецът вече е реализирал 73 гола с националната фланелка (ако питате за общия брой голове за родината му - 125 гола в 202 мача).

Дори да броим попаденията му само след прехвърлянето на 30-те лета, Роналдо пак щеше да е най-великият голаджия на страната си, защото по този показател следващите в задочната класация са Паулета (47 гола), Еузебио (41 гола) и Луиш Фиго (32 гола). Но хубаво, ще кажете - "Португалия никога не е имала кой знае какъв национален отбор преди да се появи Кристиано Роландо!". Може и да донякъде да имате право, но ще разшира малко кръгозора на нашите сравнения. Със споменатите 73 гола КР7 щеше да е рекордьор и в ... Англия, Германия, Испания, Италия, Франция, Нидерландия, Мексико, САЩ, Уругвай, Дания, Хърватия. Нито един от тези национални отбори никога, ама никога не е разполагал с подобен реализатор. С такова дълголетие и способности да вкарва непрестанно във всякакви турнири и мачове. А това вече е стряскащо за конкуренцията.

По ред на номерата - живеем в ерата на подобрените рекорди, така че в доста от гореизброените страни си имаме актуални рекордьори по показател "отбелязани голове с националните фланелка". За Англия това е Хари Кейн, който вече има на сметката си 59 гола, задминавайки неотдавна Уейн Рууни с 53 точни изстрела за "Трите лъва". За Германия това е Мирослав Клозе, който може да се похвали със 71 гола за Бундестима, 16 от които дойдоха на световни първенства и по този критерий Клозе все още е рекодьор (прекрасна отправна точка за друга статия в идните дни). Страховитият голмайстор от миналото Герд Мюлер има 68 гола за Германия, като още по-удивителното е, че те са отбелязани само в 62 мача. При испанците все още на върха е Давид Вия, който е разочаровал противниковите вратари 59 пъти в кариерата си, зад него са Раул с 44 гола и Фернандо Торес с 38. За Италия пък положението е най-скромно - Луиджи Рива все още е ненадминат с 35 гола, макар те са да реализирани между 1965 и 1974 година, а зад него остават Джузепе Меаца (33 гола) и Силвио Пилоа (30 гола), чиито кариери са се развивали дори още по-назад във времето. За двукратните световни шампиони от Франция може да се каже, че изживяват най-продуктивния си период в атака - там сред първите 4 в исторически план по голове трима продължават да се състезават и в момента и играха при успеха над Нидерландия с 2:1 преди дни. Оливие Жиру е рекордьорът с 54 гола, Антоан Гризман е с 44, Килиан Мбапе е с 42. Второто място все още принадлежи на Тиери Анри 51. Така и така стана дума за "лалетата" - там надпреварата през годините също беше (е) интересна. Лидерската позиция е окупирана от Робин Ван Перси, който приключи с 50 гола за Нидерландия, след него са Мемфис Депай с 44 и Клаас Ян-Хунтелаар с 42.

След толкова много данни и информация, сега можете да се върнете отново в началото на статията и да проверите колко бяха головете на Роналдо за Португалия. След като навърши 30 години. Седемдесет и три - 73. Някой да се обажда на господата от "Гинес" - не си губете времето да вписвате нови върхови постижения. Те ще бъдат коригирани съвсем скоро. Отново.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След успеха за Суперкупата Левски победи Балкан и в НБЛ
След успеха за Суперкупата Левски победи Балкан и в НБЛ
Нетаняху свика заседание на извънредното правителство, обеща да унищожи Хамас
Нетаняху свика заседание на извънредното правителство, обеща да унищожи Хамас