НОВИНИ

Гласуване за свикване на ВНС и нова Конституция - най-рано през ноември

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:04, 15.08.2020
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Ден след като премиерът Бойко Борисов поиска да бъде свикано Велико народно събрание за промени Конституцията, темата е най-коментирана в държавата. Десислава Атанасова от ГЕРБ съобщи, че идеята на премиера ще може да бъде гласувана от депутатите най-рано през ноември, а от ВМРО, че прeдстои обсъждане в Kоалиционен съвет. Мнение и от опозицията - Румен Гечев от БСП каза, че партията му ще гласува против.

Най-рано на 2 ноември парламентът може да обсъди свикването на Велико народно събрание, обясни в интервю за "24 часа" правосъдният министър Данаил Кирилов.

Пред БНТ Десислава Атанасова от ГЕРБ коментира, че е възможно още тогава решението да бъде гласувано.

Десислава Атанасова - ГЕРБ: И тогава парламентът да реши да свика ВНС, а министър-председателят да подаде оставка.

Според правосъдния министър Данаил Кирилов, най-късно дебатът за свикване на ВНС може да се проведе на 2 февруари догодина. Проектът за нова Конституция е готов и се е подготвял още от 2014 г.

Николай Нанков- зам.-министър на регионалното развитие: Това е минимумът промени, които трябва да бъдат заложени, никой не е казал, че слага край на възможности, които би трябвало Великото народно събрание да реши като промени в Конституцията.

Според Десислава Атанасова, предложението на премиера е своеобразен тест за това кои политици са готови да отидат на избори.

Десислава Атанасова - ГЕРБ: Нали си даваме сметка,че ако сега политическите партии в парламента първо искат бързо оставката на това правителство, то по най-бързия начин ще гласуват промените, които ние ще внесем.

Според Румен Гечев от БСП промени в Конституцията в момента не са необходими.

Румен Гечев - БСП: Няма как да се съгласим да разиграва топката Борисов още между 1 и 5 години, както казват юристите. Ние да го оставяме на власт, за да рестартирал системата.

От ГЕРБ очакват подкрепа от коалиционните си партньори.

Александър Сиди - ВМРО: Имаме информация за това от по-рано. Беше обсъдено и с нас. И съответно сега ще седнем на Коалиционен съвет да обсъди и нашите, и техните идеи. С които надявам се, да тръгнем в посока на това. Наистина, ако искаме рестарт на системата.

Марияна Николова - вицепремиер и министър на туризма: Мисля,че с тези промени все повече ние ще разберем отсега нататък какъв е духа на младите и какво искат младите, премиерът Бойко Борисов даде ясно послание, така че аз приветствам това негово решение.

От "Демократична България" заявиха, че необходимост от свикване на Велико народно събрание няма.

Ген. Атанас Атанасов - председател на ДСБ: Този ход, който предприе Борисов е най-силното доказателство за неговата зависимост от това задкулисие, което се доминира от ДПС. Идеята на практика е тяхна. И Борисов на практика е говорител на това задкулисие, което управлява.

Мая Манолова пък призова да се проведе референдум за промени в Конституцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски изстрада точката срещу Арда в исторически мач
Левски изстрада точката срещу Арда в исторически мач
Локомотив Пд надви Ботев (Враца) след здрава битка на "Лаута"
Локомотив Пд надви Ботев (Враца) след здрава битка на "Лаута"