НОВИНИ

Главчев: Промените в кабинета са за успокояване на политическото напрежение

Димитър Главчев определи правителството като преход от предишното, което според него си е свършило добре работата

Димитър Главчев
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
10:18, 30.08.2024
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Промените в кабинета са предизвикани по-скоро с оглед успокояване на политическото напрежение. Това каза в началото на първото редовно заседание на Кабинета "Главчев 2" служебният премиер.

Той не пропусна да се пошегува с думите: "За разлика от предишните заседания, които не знаехме дали са последни, тук е сигурно, че това е първо на това правителство".

Димитър Главчев определи правителството като преход от предишното, което според него си е свършило добре работата.

"Промените, които виждате са предизвикани по-скоро с оглед успокояване на политическото напрежение, отколкото от недобре свършена работа. Те са извършени в диалог с президента на Републиката Румен Радев. Ние ще продължим да си вършим работата така, както я вършихме в предишния състав на служебното правителство", каза служебният министър-председател.

Той призова партиите да се фокусират върху предизборната си кампания, а не толкова върху служебното правителство, защото гарантира, че то ще бъде равно отдалечено. Като основни цели посочи организирането на честни избори, както и следване на избрания европейски път на развитие и грижата за добрия начин на живот на българските граждани.

Главчев коментира и предложенията за номинации за еврокомисар на България. По негови думи всички кандидати са на изключително високо равнище.

"Ще ни е трудно да вземем решение кои да бъдат кандидатите, но все пак има принципи и критерии, които трябва да спазим, а те затова са принципите и правилата - да се спазват", каза Главчев.

Той подчерта, че правителството не закъснява с никакви срокове, че предстои дълъг процес, който завършва с изслушване на кандидатите и гласуване.

Служебният премиер призова да не се спекулира по въпроса за разпределението на ресорите, защото по негови думи все още няма такова.

Димитър Главчев трябва да представи на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен две номинации. Парламентарните групи издигнаха общо 7 кандидатури - на 4 жени и 3 мъже.

Гледайте на живо тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лъчезар Вълчев остана на крачка от подиума на световното по лека атлетика U20 в Лима
Лъчезар Вълчев остана на крачка от подиума на световното по лека атлетика U20 в Лима