НОВИНИ

Главчев: Водят се преговори за освобждаване на българските моряци от "Галакси лийдър"

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
11:14, 01.10.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Плененият от хутите кораб с български моряци не е пострадал при последната атака на Израел срещу пристанище Ходейда. Това заяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев. От думите му стана ясно, че се водят преговори за освобождаване на българските моряци.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов

"Хутите са чувствителни. Поставили са условия, не мога да ги споделя, но ситуацията е деликатна, полагаме усилия да спасим двамата българи".

Ако обстоятелствата са благоприятни, днес около обяд правителственият самолет отново ще излети за Ливан, за да евакуира български граждани.

"По последна информация бяха 61 души, надяваме се до обяд да се запълни самолетът, ако не - ще предложим места на граждани на ЕС", посочи Димитър Главчев.

Общо 400 са българските граждани, регистрирали се в посолството в Бейрут, но само 160 са поискали евакуация до вчера.

"Във всеки момент обаче могат и други да поискат. Следим ситуацията и реагираме адекватно. Благодаря на нашите еи партньорските служби, помогнали да се осъществи вчерашният полет", каза Главчев.

Той посочи още, че заради напрегнатата обстановка през изминалия месец правителството е имало възможност да осигури евакуация на български граждани от Ливан. До деня на масираните удари обаче не е имало желаещи.

Българската позиция по отношение на действията на Израел е като европейската, отговори Главчев на репортерски въпрос.

"НАТО като блок взима мерки и е подготвен да реагира при промени в ситуацията. Средата е нестабилна, още едно огнище на напрежение, но не беше неочаквано".

Министър-председателят Димитър Главчев открива днес реконструирания ГКПП "Калотина". На откриването ще присъстват вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова и министърът на вътрешните работи Атанас Илков.

При реконструкцията бяха обновени и увеличени трасетата за товарни и леки автомобили, както и цялостната подземна и наземна инфраструктура на пункта.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ФИФА наложи забрана на Самуел Ето'о
ФИФА наложи забрана на Самуел Ето'о
Президентът Румен Радев: Време е спиралата от насилие и страдания в Близкия изток да спре
Президентът Румен Радев: Време е спиралата от насилие и страдания в Близкия изток да спре