НОВИНИ

Главният прокурор поиска изгонването на първи секретар в посолството на Русия

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:08, 01.04.2022
Чете се за: 01:10 мин.
У нас
главният прокурор поиска изгонването първи секретар посолството русия
Слушай новината

Главният прокурор на Република България Иван Гешев уведоми министъра на външните работи Теодора Генчовска за извършена нерегламентирана разузнавателна дейност вероятно в полза на Руската Федерация от лице с дипломатически имунитет.

Под надзора на Специализираната прокуратура се извършват действия по разследване, съвместно с Държавна агенция "Национална сигурност", по образувано наказателно производство по чл. 104 от НК.

В хода на разследването е установено, че лице, ползващо се с дипломатически имунитет, изразяваща се във вероятно нерегламентирано събиране на информация от национално значение. Същият е акредитиран като "първи секретар" в Посолството на Руската Федерация.

Горното представлява нарушение на чл. 41 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. С оглед на това, главният прокурор уведоми министъра на външните работи за събраните в хода на разследването данни за вероятно извършено престъпление от страна на представител на дипломатическата мисия на Руската Федерация в София за предприемане на действия по компетентност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще спрат ли след 1 април доставките на газ, ако не са платени в рубли?
Ще спрат ли след 1 април доставките на газ, ако не са платени в рубли?
На 1 април в Габрово: Празнуваме 50 години Музей на хумора и сатирата
На 1 април в Габрово: Празнуваме 50 години Музей на хумора и сатирата