НОВИНИ

Глобиха жената, предизвикала един от най-големите инциденти на Тур дьо Франс

глобиха жената предизвикала един големите инциденти тур дьо франс
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:05, 09.12.2021
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Привърженикът зад един от най-големите инциденти в историята на Обиколката на Франция бе глобен за случилото се в тазгодишната колоездачна надпревара, в която дузина състезатели получиха наранявания.

Съд в северния френски град Брест нареди на 31-годишната французойка, чиято идентичност остана неразкрита заради вълна от онлайн обиди по неин адрес, да плати глоба от 1200 евро. Освен това тя трябва да плати и едно символично евро на Френската професионална колоездачна асоциация (УНКП), която бе ищец на делото. Прокурорите бяха поискали четиримесечна условна присъда по обвинения в застрашаването на човешки животи и причиняването на неволни наранявания.

Прокурорът Солан Бриан прие, че тя знаела „колко опасно“ е било поведението ѝ и изразила съжаление. Самата тя заявила пред съда, че се засрамила от „глупостта“ си. Жената, която няма криминално досие, бе посетила откриващия етап от Тура на 26 юни с целта да бъде видяна с плакат от телевизионните камери. Той гласял „Allez, Opi-Omi“ (б.ред – германските термини за „дядо“ и „баба“) и се отнасял към нейните германо-говорящи дядо и баба, които са фенове на състезанието.

Но тя се придвижила твърде близо до сгъстената основна група, която наближавала края в Ландерно в западна Франция. Германският колоездач Тони Мартин не успял да я избегне и паднал, което довело до инцидент с още дузина състезатели, докато други отишли при наблюдаващите зрители. Видео кадри от сблъсъка и сцени на медицинска помощ предизвикаха гняв сред привържениците и организаторите на състезанието, особено когато те осъзнали, че жената избягала от мястото на събитието, вместо да помогне.

Тя се криела четири дни, преди да се предаде на полицията. Няколко състезатели били принудени да се оттеглят от Тура, включително испанеца Марк Солер, който счупил и двете си ръце. Адвокатът на жената – Жулиен Брадмец, каза, че клиентката му имала „крехка личност в продължение на много години“. Кристиан Прюдом, директор на Обиколката на Франция, прие поморителна позиция след случилото се. „Тя направи нещо глупаво, не е терорист. Просто искаме хората да поемат отговорност, когато идват на Тура, и да знаят, че те са там, за да гледат шампиони, а не да се появяват по телевизиите“, сподели той пред журналисти през октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работодател уволни 900 служители по време на среща в Zoom
Работодател уволни 900 служители по време на среща в Zoom
От 15 декември: Ще се учи присъствено, ако 30% от учениците в паралелка се тестват или имат зелен сертификат
От 15 декември: Ще се учи присъствено, ако 30% от учениците в паралелка се тестват или имат зелен сертификат