НОВИНИ

Глутници от бездомни кучета обикалят кварталите на Благоевград

глутници бездомни кучета обикалят кварталите благоевград
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
15:09, 13.08.2021
Чете се за: 02:20 мин.
Регионални
Слушай новината

Жители на Благоевград настояват за трайно решение на проблема с бездомните кучета. Глутници обикалят из всички квартали, а хората се страхуват от нападения.

От над 10 години в Благоевград няма решение на проблема с бездомните кучета. Те се прибират временно в приют, но след кастрация и обезпаразитяване се връщат обратно на улицата. Осиновените бездомни са единици, а сигнали за нахапани хора има по няколко пъти в годината.

"Просто минаваме покрай тях, не ми се е случвало, но мои познати така се оплакват от такива кучета по улицата. Пък то и не е красиво", каза Маргарита.

"Най-добрият начин, свързан с бездомните кучета, за да не правят беля е да бъдат кастрирани. Според мен това е най-цивилизования вариант, елегантно. Стават по-кротки кучетата, това всеки ще ви го каже", каза Иван Милушев.

Според жители на благоевградския квартал "Струмско" вина за увеличаване популацията на бездомните кучета имат хората, които ги изоставят.

"Сега е модерно да се гледат кучета, има хора, които вземат ги, погледат ги известно време, виждат че това е ангажимент, и ги пускат навън. И вече тези кучета вече не могат да оцеляват и действително стават агресивни, защото ги нападат и хора, нападат ги и други кучета и така", каза Рени

От общината в Благоевград вече са задействали процедура за изграждане на нов, по-голям приют за бездомни кучета. Надяват се с неговото отваряне проблема да бъде решен.

"Знаете, обаче, че това не може да стане от днеска за утре, предприели сме вече необходимите действия за съгласувателни процедури и проекти за да стигнем до разрешението за строеж, веднага щом стигнем и издадем разрешението ще започнем изграждането му", каза кметът на община Благоевград Илко Стоянов.

Очаква се приюта да бъде готов до края на годината.

Репортер: Десислава Малинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Йорданов влезе във финал "С" на Световното по гребане за юниши
Иван Йорданов влезе във финал "С" на Световното по гребане за юниши
Президентът ще насрочи нови консултации с партиите
Президентът ще насрочи нови консултации с партиите