НОВИНИ

Година по-късно: Румъния освободи един от трите български рибарски кораба

Рибарите са категорични, че не са нарушили закона

bnt avatar logo
от БНТ
16:34, 05.02.2024
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Българският риболовен кораб "Ива-1" беше освободен от румънските власти след почти година арест там. Корабът беше задържан през март миналата година заедно с още два плавателни съда. Причината - улов на черноморска акула, забранен по това време на годината според румънските наредби, но не и според Европейския регламент за риболов.

Районният съд в Констанца е постановил освобождаването на роболовния кораб “Ива-1” още преди две седмици, но прокуратурата е протестирала решението. Плавателният съд е освободен, едва след като Апелативният съд, като последна инстанция, отменил мярката по задържането му.

Делата за другите два риболовни кораба, които все още са задържани от румънските власти, продължават и в момента. А рибарите ни всеки ден понасят финансови загуби.

"Надяваме се и другите два кораба до края на февруари да ги пуснат. Дано и тях да ги пуснат, защото при румънците нищо не се знае. Може и години. Христо Спасов води дела 11 години", каза Пламен Панайотов, собственик на рибарски кораб.

Българските рибари са категорични, че не са нарушили европейския регламент за риболов, който важи за всички страни от Европейския съюз и е над местното законодателство.

"Може да заключим от цялата история, че акция “Респект” е успешна за румънската полиция. Това, което целяха, да ни изгонят не от техните води, а от общоевропейски води, успяха. В момента нито един български кораб не си позволява да премине границата", обобщи Емил Милев, Рибарско сдружение “Черноморски изгрев”.

Според рибарите, техни колеги в Западна Европа нямат проблеми от подобно естество и дадоха примери как си помагат взаимно, въпреки че са от различни държави.

"И съм виждал как испански кораб отива във Франция, за да си разтовари улова и няма никакви проблеми, риболуват си. Да вземем Грузия и Турция, които имат спогодби. Турците отиват в Грузия, даже застават на техните пристанища и работят", каза Пламен Панайотов, собственик на рибарски кораб.

"Успяхме да вземем поредното писмо от Европейската комисия, което казва, че имаме право на равен достъп и можем да риболуваме, но това не успокоява българските рибари", каза Емил Милев, Рибарско сдружение "Черноморски изгрев".

Ако България и Румъния не се разберат взаимно за риболова, няма да сме последните задържани, казват рибарите.

Според юристи по морско право, Европейският регламент за риболов въвежда равен достъп до ресурсите в акваториите на страните от общността, където действа само европейското законодателство и местните забрани губят сила.

Автор: Деян Михайлов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът на сметището в Русе е овладян
Пожарът на сметището в Русе е овладян
Станимира Петрова и Светлана Каменова също са четвъртфиналистки за купа "Странджа" 2024
Станимира Петрова и Светлана Каменова също са четвъртфиналистки за купа "Странджа" 2024