НОВИНИ

Големи са щетите след вчерашната градушка в първомайското село Искра

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Галена Паскова
12:15, 03.06.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Над 15 земеделски производители са пострадали сред вчерашната градушка в първомайското село Искра. При много от стопаните продукцията е почти напълно унищожена, съобщи за БНТ кметът на селото Тодор Налбантов. Сто процента са щетите в голяма картофена градина, а лозов масив е ударен на 80 процента, но реално реколта там няма да има никаква.

10 декара нива с картофи е в много лошо състояние след градушката, която се изсипа вчера следобед над първомайското село Искра. Според собственика, от тук нататък продукцията не може да бъде реализирана. Десетки са декарите в и около селото, които са засегнати от стихията, продължила само 10-на минути, но нанесла големи щети.

Около 15 са стопаните, чиито насаждения са ударени от градушката в различна степен. Около 15:00 часа вчера градушка с големина на лешник се е изсипала над село Искра. Според кмета на селото, от 4 площадки са изстреляни противоградни ракети, но за съжаление, те не са могли да се справят изцяло със силния градоносен облак.

Тодор Диманов – земеделски производител: "Лозята ми се засегнати на около, аз точно не мога да ви кажа, но на 60 до 70%, сливите са на 90%, черешите са на 100%. Тя в момента е в беритба и е много наранена."

БНТ: Тази продукция ще може ли да се реализира въобще?

Христо Сираков - земеделски производител: "Които са ударени, всичките ще изгният. Каквото и да ги пръскаш и да ги правиш... То сега не си личи много, обаче където има точица от града, той си пада, това всичко ще си падне и не може да се реализира. И да се мъчиш... Ей пръскаме, идвам от къра с пръскачката, какво да правим, работим..."

Вижте повече в прякото включване на Галена Паскова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 02.06.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 02.06.2024 г., 12:20 ч.
Отрязаха спирачките на локомотив в Лом
Отрязаха спирачките на локомотив в Лом