НОВИНИ

След изборите в Сърбия: Ниска избирателна активност и нови обвинения в изборни нарушения

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:51, 03.06.2024
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Управляващата партия в Сърбия спечели Белград на местните избори. Официалните резултати все още се очаква да бъдат обявени, президентът Александър Вучич, обаче, обяви убедителна победа в столицата и в почти всички други общини на страната.

След 6 месеца на протести, заради нередности и фалшификации на местния вот, в Сърбия отново се проведоха избори - в Белград и в още десетки общини.

"Казахме на опонентите си – не отивайте на нови избори! Пет дни след изборите вие ​​отидохте в Страсбург да се оплаквате. Всичко, което те искаха, беше да разпространяват негативност. А хората просто не искат негативизъм", заяви Александър Вучич, президент на Сърбия.

На изборите на 17 декември управляващата Сръбска прогресивна партия спечели 49 места в градския съвет на Белград, но не успя да сформира общинско правителство и това доведе до провеждането на нови избори.

Оценката на международните наблюдатели тогава беше, че вота е бил проведен при "несправедливи условия". В доклада на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа се посочва, че гласуването е било „помрачено от остра риторика, пристрастия в медиите, натиск върху служителите в публичния сектор и злоупотреба с публични ресурси“.

На сегашните избори, опозицията твърди, че също е имало много нарушения.

"Това бяха най-нечестните избори досега. Дадохме указание на всички наши застъпници да не подписват протоколите от тези избори", каза Саво Манойлович, лидер на движението "Върви - промени".

В Нови Сад привърженици на опозицията обвиниха управляващата партия в организиране на кол център за купуване на гласове. Те се опитаха да щурмуват сградата, откъдето са се провеждали телефонните обаждания, но бяха разпръснати със сълзотворен газ.

"Те извършват престъпление. Обаждат се на всички жители на Нови Сад. От 2012-та откраднаха всички избори и продължават да крадат", казва привърженик на опозицията.

За разлика от вота преди половин година, сега управляващата партия се изправи срещу разединена опозиция. Част от опозицията бойкотира изборите в Белград, тъй като смята, че условията за провеждане на вота не са се променили. Политически решения доведоха до апатия сред избирателите. Избирателната активност е била значително по-ниска в сравнение с вота през декември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж преби жестоко съпругата си във Враца, нарушавайки ограничителна заповед
Мъж преби жестоко съпругата си във Враца, нарушавайки ограничителна заповед
Радослав Гидженов ще ръководи финала на европейското първенство по футбол за юноши до 17 г.
Радослав Гидженов ще ръководи финала на европейското първенство по футбол за юноши до 17 г.