НОВИНИ

Голям горски пожар премина от Калифорния в Невада

голям горски пожар премина калифорния невада
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:37, 31.07.2023
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Непредсказуемите ветрове и сушата създават трудности за пожарникарите, които се борят с горския пожар на площ 70 000 акра (283,28 кв. км), който започна в калифорнийския национален резерват Мохаве и се разпространи през границата в Невада.

Федералните противопожарни служби съобщиха, че към 14:00 ч. вчера пожарът в Йорк изобщо не е бил овладян.

"През последните няколко дни в региона имаше пориви на вятъра от юг - югозапад и това помогна за изтласкването му на североизток", каза Ашли Никърсън, метеоролог от Националната метеорологична служба в Лас Вегас и допълни: "Също така в района имаше дъждове и гръмотевични бури, които предизвикаха внезапни непостоянни ветрове, а това наистина затруднява овладяването на пожара."

Никърсън добави, че трудните условия не се очаква да се подобрят през следващите няколко дни, тъй като ветровете продължават да са с пориви от 32 до 48 км/ч в час, а влагата се увеличава, което създава възможност за още гръмотевични бури.

Пожарът е започнал в Националния резерват Мохаве и за пръв път е бил забелязан в петък, според Стефани Бишъп, служителка на Службата за националните паркове за обществена информация. Причината за пожара все още не е установена, добави тя.

Властите на окръг Кларк посъветваха обществеността да избягва щатския път 164 в Невада и заяви, че пожарната му служба се готви да премине към активни действия, за да защити жилищните райони. Длъжностни лица съобщиха, че на риск може да са изложени районите на Ниптън и Сърчлайт в Невада, но все още не е разпоредена евакуация.

Службата за националните паркове и щатски власти предоставят ресурси в подкрепа на усилията за потушаване на пожара, които включват въздушни и наземни екипи с численост общо 219 души.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболните национали до 16 г. заминаха за Румъния за участие в европейското първенство - Дивизия Б
Баскетболните национали до 16 г. заминаха за Румъния за участие в европейското първенство - Дивизия Б
Баскетболистът Александър Гавалюгов бе избран в идеалната петица на европейското първенство за юноши до 18 год.
Баскетболистът Александър Гавалюгов бе избран в идеалната петица на европейското първенство за юноши до 18 год.