НОВИНИ

Голям пожар гори край Атина

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:15, 20.07.2022 (обновена)
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Голям пожар се разрази край Атина. Огнището е северно от столицата, в подножието на планината Пентели. Властите наредиха евакуация на населението от застрашените зони.

Огнището е на по-малко от 30 км от центъра на Атина. В четири предградия е обявена евакуация. Пламъците вече достигнаха населените места. Гръцки медии съобщават, че 80-годишен мъж се е самоубил като видял къщата си да гори.

Пациентите от две болници, сред които около 40 деца, успешно бяха преместени. Приключи и операцията по евакуация в държавното психиатрично заведение за деца. Други 4 лечебни заведения са в готовност да преместят пациентите си, ако стихията се разрасне. Местните власти съобщават, че за спасяването на кислородна инсталация в детската болница пожарникарите са водили истинска битка.

Снимки: БГНЕС

420 пожарникари се борят с огъня. В потушаването на пожара се включи и екип от Румъния. От сутринта самолети отново се включиха в борбата с огъня. Все още няма информация за размера на щетите, но се съобщава за много опожарени къщи. Заради разрастващото се огнище някои пътища край Атина остават затворени.

Силни ветрове в подножието на Пентели затрудняват потушаването на огъня. Очакванията, че днес те ще утихнат, не се оправдаха. Ветровете продължават да бушуват и да разгарят пламъците.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чии са оръжията и взривните устройства, открити в автомобил в Бургас?
Чии са оръжията и взривните устройства, открити в автомобил в Бургас?
ЦСКА преотстъпи Мартин Смоленски на Пирин Благоевград
ЦСКА преотстъпи Мартин Смоленски на Пирин Благоевград