Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

В Хърватия започна сеченето на евро монети

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:43, 19.07.2022
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Хърватия се готви за предстоящото въвеждане на евро валута в страната от 1 януари. Монетният двор официално започна сеченето на евро монети.

На монетата от две евро присъства картата на Хърватия, а на едно евро - стилизирана бялка или куна на хърватски. На деноминациите от 50, 20 и 10 евроцента е изобразен ученият и изобретател Никола Тесла. На обратната страна на монетите присъства шахматната дъска от националния герб. Всички мотиви представляват нашата държавност, история, парична традиция, разпознаваемост и култура, отбеляза на церемонията премиерът Пленкович.

В началото на годината Хърватската народна банка обяви нов конкурс за дизайна на едно евро след като се оказа, че избраният по-рано автор е използвал незаконно снимка на златка на шотлански фотограф. Първите две седмици на следващата година са преходен период с паралелно използване на куни и евро. Хърватия има планове за парите, излезли от обръщение.

"Трябва да се погрижим за един милиард и 100 милиона монети и 500 милиона отделни банкноти. Толкова банкноти представляват колона с височина 50 километра, а монетите тежат колкото 120 трамвая. В Хърватия няма склад, който да ги побере за съхранение. Трябва да се договорим с армията за изграждане на хангари на техен терен. Първо там ще се складират стари монети, а по-късно и военно оборудване", заяви Борис Вуйчич - управител на Хърватската национална банка.

Предстои закупуване на евробанкноти от Хърватската национална банка в съгласие с централните банки на други страни от Евросъюза. През преходния период в първата половина на януари при плащане в хърватски куни, рестото ще бъде в евро.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Още по-горещо в сряда
Още по-горещо в сряда
Путин намекна за напредък в преговорите за износ на украинско зърно през Черно море
Путин намекна за напредък в преговорите за износ на украинско зърно през Черно море