НОВИНИ

След началото на преговорите: Ще изпълни ли Скопие условията по пътя към ЕС?

Александър Марков
от Александър Марков
19:55, 19.07.2022
Чете се за: 05:07 мин.
Балкани
Слушай новината

Преговорите по същество на Северна Македония с ЕС ще започнат, едва след като Скопие промени Конституцията си и впише българите в нея. Република Северна Македония е прецедент: тя ще има две междуправителствени конференции, а днешната е само началото. В Брюксел България отново е представила дългогодишната си позиция, че не признаваме т.н. "македонски език".

Албания и Северна Македония започнаха преговорите за присъединяване към ЕС

Подробности вижте във включването на Александър Марков.

Република Северна Македония - за разлика от Албания - ще трябва да извърви две стъпки, за да започне същинските преговори. Първата междуправителствена конференция днес отваря фазата на започване на преговорите, а втора ще трябва да затвори този етап. Промяната в Конституцията е условието това да се случи.

Засега в Събранието в Скопие мнозинство от 80 депутати, които да впишат българите - няма. Ангажиментът да промени основния закон Скопие е поел в самата преговорна рамка.

С декларацията си, че не признава т.н. "македонски език" България всъщност още веднъж повтори позицията си, заемала винаги. Сега тази декларация е взета предвид от Съвета на ЕС.

Европейското бъдеще на Република Северна Македония ще се реши не в Брюксел, а тук, в тази сграда в центъра на Скопие - Събранието, където на управляващите им трябват гласовете на опозицията, за да променят Конституцията и българите да бъдат записани наравно с останалите "части от народи".

"За да бъде изпълнено със съдържание това, за което говорим през последните няколко години - едно общество за всички граждани. Това е важно не само за българската демокрация, но и за македонската. Смея да кажа, че това е важно и за самия ЕС.", смята СХ: Илхан Кючюк, докладчик за Република Северна Македония в ЕП от ДПС/АЛДЕ.

На фона на нестихващи протести срещу "българизацията" българите трябва да бъдат вписани в Конституцията.

"Българите са най-дискриминираните в сегашната Република Северна Македония. В момента няма нито един българин, който открито е заявил своята българска етническа идентичност и произход, който да е на някаква, каквато и да е било, административна, държавна, местна позиция в прокуратурата, в съда. Няма такова нещо, защото това е голям проблем за тях. Те просто биват дискриминирани. С включването в Конституцията аз смятам, че това трябва да бъде преодоляно, но това е само една от стъпките.", посочва Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

"Тук посоката е двупосочна. Трябва да бъдат положени усилия от страна на македонската държава, но същите усилия трябва да бъдат положени от страна и на българите, които живеят на територията на Северна Македония, за да се получи истински интегритет в тяхното общество. Всъщност това е големият разговор, който трябва да започне в македонското общество.", допълва Илхан Кючюк, докладчик за Република Северна Македония в ЕП от ДПС/АЛДЕ.

За да бъде прекъсната спиралата на омразата, трябва да се пресекат корените ѝ - фалшификацията на учебниците по история.

"Ако се фалшифицира и манипулира историята, ние имаме дискриминация и омраза в сегашния ден и за вбъдеще. Това не трябва да го има. Пълноправните членове на ЕС не образоват своите нови поколения да мразят съседите си, основано на фалшифицирана история.", казва Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

Според протоколите по Договора за добросъседство, които вече са част от преговорната рамка на Скопие, промените в учебниците трябва да вървят с конкретни срокове по отношение общата ни история.


"Сегашната управляваща коалиция в Македония прояви смелост, направи тази стъпка. За съжаление, видях в сегашната опозиция в Македония изключително, бих казал, безобразно антибългарско поведение и истерия, която е несъвместима с европейските ценности, с човешките ценности.", допълва Ковачев.

Пред Съвета на ЕС България запази позицията си за езика.

За да бъдат гласувани промените в Конституцията на съседите ни, са нужни 80 от 120 депутати. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, обаче, на този етап ясно заяви, че няма да подкрепи такива промени. Оттук нататък колко бързо Скопие ще се движи към ЕС е в собствените им ръце.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Путин пристигна на конференция в Техеран
Владимир Путин пристигна на конференция в Техеран
Ген. Попов за изгонените руски дипломати: Кирил Петков като премиер реагира правилно, но не успя да обясни защо
Ген. Попов за изгонените руски дипломати: Кирил Петков като премиер реагира правилно, но не успя да обясни защо