НОВИНИ

Бивша сътрудничка на български евродепутат е подозирана за връзки с руските служби

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:29, 19.07.2022
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Бивша дългогодишна сътрудничка на български евродепутат от крайнодесния спектър е подозирана за връзки с руските служби. Това става ясно от обширен журналистически материал в EUobserver. В текста не се споменават конкретни имена, но медии свързаха информацията с евродепутатите от ВМРО Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. Пред "По света и у нас" Джамбазки отрече да е работил с човек, отговарящ на описания в статията профил.

Статията е разследване за руските шпиони по коридорите на Европейския съюз. България се споменава по повод сътрудничка на европепутат, описан в статията като крайно десен. Според информацията жената учила в колеж, в който се обучават много бъдещи европейски служители, преподавала и йога в такива среди. Променила името си и кандидатствала за стаж по европрограми. Нейното име и това на евродепутата не се споменават. В български медии обаче се появиха имената на Андрей Слабаков и на Ангел Джамбазки като евродепутати, отговарящи на споменатия профил.

"Абсолютно произволно и своеволно са забъркали и мен, и моя колега от групата на европейските консерватори в този скандал. Профилът на този т. нар. сътрудник не отговаря на нито един профил на човек, който е бил сътрудник нито на мен в този, нито в предишния мандат, нито на колегата Слабаков. Честно казано не отговаря на профила на никой от сътрудниците на българските евродепутати, поне доколкото аз познавам", заяви Ангел Джамбазки.

Джамбазки заяви, че е потърсен за коментар единствено от БНТ и определи замесването на името му като политическа атака.

"Самата публикация има интересни неща, но в целостта си е по-скоро пожелателна и по-скоро гадаеща. Не съобщава някакви факти, тъй като дори за митичния български съветник, митичната българска йога Мата Хари, може би трябва да я наричаме, дори за нея нямаме някакви конкретни данни", каза Ангел Джамбазки.

В статията не е споменато по каква линия сътрудничката е общувала с руските власти, нито в кой период се е случвало това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байерн Мюнхен закупи Матайс Де Лихт
Байерн Мюнхен закупи Матайс Де Лихт
Кирил Петков с изненадваща инспекция на ТЕЦ „Брикел“, установи замърсяване на въздуха
Кирил Петков с изненадваща инспекция на ТЕЦ „Брикел“, установи замърсяване на въздуха